菲林機問答區13 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
三年後仲有120菲林先再買h
測光快門應該都合理,因為我差唔多環境下有啲影到有啲影唔到
冇試過影夜景,淨係日光/室內
嗰格底片全透明,曬出嚟全灰色冇畫面
係咪曝光唔夠
太多原因
你開手動定auto mode
快門有無笠油,係邊度買
手動同auto都有出現過呢個問題,但auto出現較多,唔知係咁啱定auto問題
部機我上網同人收
快門望唔到有笠油
V+ CFV 一步到位啦, 雖然唔係6X6 真係美中不足
要儲唔好搞ASPH
落番七妹啦
有冇睇吓係咪電唔夠?
另一個可能性可能係你影嘅地方太暗,因為auto exposure range ev5-17好似係
太暗未必得
聽你講都似係曝光唔夠,睇吓條菲林係咪無乜色咪知
應該?即係唔肯定啦?你自己set光圈快門定信部機用自動先
你肯唔肯定部機測光準唔準?你用緊點測光定center weight?
我第一次影,粒電專登買,全新的
我睇說明書話如果太暗用auto,會lock住快門影唔到,我以為佢俾得我㩒就即係夠光
條菲林有幾格全透明
光圈快門有啲係睇佢測光set,有啲係用全自動
我係用點測光
有啊,啱啱換完⋯⋯
已經換咗都係咁
買過部,電子快門有邊個識同你整
前排買咗部pentax SL加支50 1.4 勁輕便
多咗帶出街
成set仲輕過部canon f1機身

咩機都好 重緊要都係會拎出街
所以呢到好多人睇唔起既傻閪機有市場係有原因
最多用manual啫如果auto死咗
禁下check battery睇下通電正唔正常
點聽都係underexposed 嘅啲相
F1係真係過分地重
你同果班跟風文青講曝光三角,唔使5分鐘就走左

百尻幾二百蚊聖誕抽部垃圾即棄係party影堆爆閃光under粗粒廢片就覺得好有菲林味,望望部傻閪機幾百蚊加筒百幾蚊垃圾負片諗諗下好唔抵玩

碌過隔離IG見到依家吹奏CCD機都有菲林味好似好撚正準備買部
影完出黎又鬆郁矇又慢又起渣心諗點解人地IG post果d咁靚

再望望抖音成班西洋文青出廢片吹奏X100V,又話旅行必備機又現代菲林,年頭買左機票去日本,好急好急炒到萬三都搶部水貨番黎
拎去旅行最後都係iphone影,部機掛兩掛嫌重擺酒店唔用,番到香港擺係個濕尻木書架連埋d自己唔睇既小說做擺設

現代文青的攝影始與終
依家先開始開發
出到黎有結果洗唔洗2年
不如叫佢同富士合作出返菲林再講
隨時出得機黎菲林都得返黑白
富士:你都on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞