菲林機問答區13 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
用67落adapter 係咪得呢3間揀?
mamiya, 應該3-4k有交易
然似實有啲撚樣話:玩645唔好同人講自己玩120
都係睇有冇出adaptor
不過三間都唔會有af上67鏡
唔會諗af 上67鏡啦, 都係預左上嘅話都係用返手動

睇完youtube 有條片講m645 vs p645n, 個測光好似p645n 好好多
連續對焦+連拍好似都係pentax好啲, 不過冇得換腰平又好似少左樣野玩咁

咁如果諗adapter 嘅話應該買返p645n 好過, 起碼唔洗驚上唔到67鏡先
準備下年買617上黎串個條友話唔玩617 玩乜120
再多一個考量就係你會唔會上digital
M645食digital back
P645就要買645d/z
同埋m有枝80/1.9可以玩

M有adaptor但唔平好似
digital 我自己都有sony數碼機
未來就算會買4433 都唔會諗呢啲digital back
有錢買數碼中幅正正經經訂x2d 好過
mamiya 645 5K有找仲有AF
然後大底串返你
有時用慣個body就會想買埋
買部富士4433一定最抵
不過啲舊CCDdigital back有啲發色真係幾好睇
唔玩濕板唔好話玩大底
做咩要等明年, 日羊咁平新宿見linhof617iii 兩萬鬆小小
之後強國人笑笑口同你講1620上埋火綿膠上吉普

老鐵, 沙漠見
要正正經經先應該digital back喎仲4433
4433係撚中幅
然後美國拎住2024寶麗來話大家鬥快沖相
明明有619
點解要玩617?
有幾張冇橫線 其他都有 都係同一個位因為呢部機我喺flea market執返嚟 第一卷菲林嚟
唔預會儲到錢買個啲真中片back
依家平左好多
舊CCD個啲就唔貴嘅
但真係煩過影菲林

你買新IQ就話貴啫
Hasselblad 907x呢啲抵到爛
Iq380上Hasselblad 203fe 不知幾爽
未有錢買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞