菲林機問答區13 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
其實諗極都唔明點解fuji要係咁cut菲林又唔係賺唔到
富士有更加多值得投資既地方
Kodak係唔做唔得
唔夠好賺咪cut
富士除左菲林同相機之外重有大把生意
化妝品部同藥品部都有菲林技術係入面
建議你問問,佢有整35SP
https://www.treasurehikarihk.com/
由leica到pentax出新機
我覺得啲廠係覺得菲林市場仲有得做亦不存在以前菲林/數碼互搶市場既問題
咪就變成小眾貴價玩意
唔走呢個路線唔通靠d文青一鍋風養菲林廠?到時加大產能又唔興咁咪仆直
似係靠外國班die hard鬼多
不過隻19 vibe都知班文青無咩錢玩,玩到出12格菲林去降低個最低消費
我就建議你第一步先review你自己有無做錯野

假設你無set錯ISO,無大逆光,無set錯光圈快門,無spot meter d奇怪位
咁你要test下你部機個測光準唔準,有時舊測光反應會慢d,可以留意下支針有無跟唔上光源變化

如果都無事,咁你試下快門有無笠油
有時一凍d油乾左會痴實個快門release唔到

如果唔貴就考慮下有無必要再投資落去整
感謝各位巴打
我試多一筒菲林 試下唔同mode影多啲唔同環境先
如果都係唔得先攞去俾人睇睇

又嘥一筒
唔使落菲林都test到
FF下,將來技術上做唔做到菲林嘅mirrorless?
姐係RF film camera?
非單反類既菲林機大把
全部都係「full frame 」
pentax都唔知幾時先出得返啦
唔計堆rf機
你諗下就知冇可能
我唔明咩叫菲林mirrorless
幾時開始菲林同反光板要並存

定佢講liveview?
可能佢要有evf既無反菲林機掛
邊有可能做到
Ching...拎手機down個測光app同部機比較下先啦
On9
hasselblad 903咪係mirrorless

無反相機
你用酒精抹下個電池蓋入面同部機個電池觸點先
可能係之前啲舊電池漏液乾左
少少嘅話可以抹走 厚啲就要檸檬汁/醋 或者刮
如果嚴重到蝕斷電線就要搵師傅焊返
孭背囊帶部F1 都ok 嘅
斜孭袋就麻麻

不過依家啲人連x700 都嫌重就叫佢地返屋企休息下好過
我係想講evf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞