菲林機問答區13 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
Pentax唔係出單反叫咩pentax
用到依家af 既菲林機, 贏曬
影開菲林真係唔係好接受到個價升得咁快
明明今年年頭仲係$50/60左右嘅菲林而家賣過百
贏曬係文青鋪
基本上今年都已經加到一倍價
我成餅rvp100買自己分算鳩數
佢出機械式就復古啫
佢將部K1改做菲林機就真係難搞,你知Pentax既思路係特別騎呢

想當年部K01
仲有30.5m 賣咩?富士好似停咗好耐
直接e-mail問啦
富士唔係停左好耐架啦咩
E-mail問
我見以家啲文青用返CCD,例如olympus C-4000,有無人知係咩玩法?
玩唔起菲林或者覺得唔夠潮,俾人吹多兩吹話CCD有菲林味,以為係D咩好野,乘機成班抬價將D早年無人要既垃圾地盤機拎出黎吊高黎賣
我唔肯定嗰時啲機用Memory Stick定Smart Media,仲讀唔讀得返㗎。
原來菲林已經過時,希望唔使再缺貨啦。
真用家係唔怕缺貨嘅
每次返貨都大手入咪得
唔識野
想請教下黑白負片 正沖同負沖係有咩唔同?
咁如果係黑白正片係咪就唔可以負沖?
隻賤種狗又再玩多次1蚊起標, 中標cancel
新手入門想買嚟送比人
想問有無好推介同邊到有得多啲機睇下
大概1000-2000
陳烘相機
想問下正常係應該點揀一部好既菲林機
對呢啲真係0知識
得1000-2000唔會揀到
慳番啲錢食個放題好過啦
要睇吓到底你有啲咩要求要傻瓜相機細部單反定係大啲嘅雙眼相機?
而且要睇你本身對攝影有幾多認識,而決定需要幾多電子輔助
睇相機實體就通常文清相機舖大把你睇,不過店舖價格一定比網上貴 但注意有店舖唔代表品質同服務有保證呢個都要睇相關店舖本身嘅知識同貨品質量

一二千都可以買到基本功能齊全嘅相機
例如機械單反
https://photosensitive.ca/methods-for-producing-bw-slides/
黑白菲林同彩色菲林唔同
雖然都有分正片負片
但係沖洗方法唔同
建議黑白菲林都係唔好玩咩正負沖
當c41下下都過百有時真係嬲嬲地比多少少影E6好過
唔建議買相機送俾人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞