菲林機問答區13 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
梗係陳烘
鬼佬先六十幾部
記得你嗰筒好似黑色數字
我未有呢隻
Kai小朋友都生咗兩個
ORTHO 中文正名叫「整色片」
俗稱「色盲片」
對紅光唔敏感
以前用嚟係黑房做 copy film 用
所以解像力高
不過影到紅色就會比較黑實

https://youtu.be/hqbyhrDbT9c
我想買返塊42204都揾唔到係邊度有
貴夾唔飽
入門=攻頂, 6x6買哈蘇唔洗再諗返轉頭

仲120

想請教下點解會有一兩張都咁樣矇哂,明明好夠光…過曝得太勁?但我跟sunny 16 or 內置測光,應該都係過一至兩級,未至於張相咁定會係菲林問題?

感謝
睇返條菲林。scan 不能作準。條菲林係咪黑晒?
咩機光圈快門?相機出問題都有機會。
係好黑,應該係快門1/125 光圈f11

真係每卷都有一兩張係咁如果想機問題係快門簾?但又唔係張張係咁
對住太陽影?
菲林黑晒啫係over 咗。
如果你其他用125 嘅相無問題就可能你測光出錯。
咩機?電子機內部傻咗都有可能。
或者收光圈嘅機構,都可以check下
Nikon fm
好似係真係向住太陽方向…如果係咁遮光罩係咪會解決到?
支鏡有無霧有無霉?你開好大光圈影?
唔好對住太陽直打,唔係支支鏡頂到
應該係有側光打咗入去啫
冇霉冇霧呀,f11黎,同一支鏡其他同setting嘅相都有嗰冇事,逆光都冇過曝

係咪可以試下落個遮光罩睇下有冇幫助先?

不過一兩張我通常由佢
感謝各位

有條數學題想問下
我部CLE最盡得1600iso可以較 但我放粒3200落去影
咁我應該谷沖應該用幾多分鐘
用HC110 Dilution B沖
本身3200菲林
當1600 影
呢啲唔係叫谷喎 叫減沖

同埋Hc110 正常當3200沖就14分半
當1600沖咪9分鐘
2代隨時40k以上,點買;可能測光系統有分別,但一代已經好準,二代又唔係數碼機sensor有更新,連支鏡頭都係同款,主要分別應該係開關制設計比較好,同埋vf有快門度數。如果只論照片質素,應該唔會有分別。ching有興趣可以起我底睇睇我之前有個xpan post,希望幫到手

btw,擺呢啲嘢喺車就自己玩自己啦,香港地又潮濕,夏天車廂又熱,好多雜物都唔適合擺車何況精密既鏡頭,電子設備仲未計俾人爆窗偷野既可能性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞