菲林機問答區13 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
中幅6x6入門有冇建議?中幅機感覺難搵過135機
玩具級有 Holga Diana

6x6 就hassel唔好諗啦
雙反要又平又高質就mamiya c220,雖然重啲,但成象銳利,好過yashica 124好多。一步到位就Rolleiflex 3.5F。
唔建議海鷗同日系雙反,海鷗又唔係真係好平,日系雙反好多人賣到好撚貴,唔熟機有機會執到d 1/300三片三組入門機
Rolleicord Vb之前既型號唔貴,V同Va有防重曝功能已經好穩陣,係個screen暗d,但好輕

蛇腹太易老化出事,新入門玩蛇腹真係玩自己
d鏡頭操作迫埋一齊,好多機唔set infinity又會夾爆機,果陣d黃斑又細粒個VF又唔準

新果堆電子機太貴
究竟入門定義係咩
C220真係抵玩
但重到唔想拎出街
海鷗幾百仲唔叫平
差唔多叫最平TLR 成像又講真唔差

不過如果真係買
我都覺得比多少少千幾正千幾部rolleicord 玩耐啲
C220只係拎過幾次出街,不過影出嚟質素拍得住rolleiflex ,仲要有微距。
咁好抵喎
拎出去差唔多都要抱住佢咁行
失打又易打柴
都真係只係拎過幾次出街
依家日本仲會標到咁低價咩
咩叫入門先, HASSELBLAD 都好入門架
rolleiflex 3.5 始終一體機唔夠HASSEL好玩
無盒無日期個啲多數會平啲
同埋大雜燴咩都有個啲又多數平過清一色
我就唔係咁睇啦,我兩部都有,rolleiflex 輕巧方便,加近攝鏡玩味程度更勝hasselblad 。始終哈蘇太大部,本身都係for 室內用多。同埋如果支hasselblad 80mm f2.8全開光圈同rolleiflex 3.5F 全開比,都係rolleiflex 銳利啲。
咁哈蘇重好多係真
全開手震又好, 機震都好所以好難話會超利
但係哈蘇通常搵新淨啲易好多, 唔好講503個堆
500都出到1994年價錢又唔貴
同期ROLLEI都仲有機但貴好多
我覺得哈蘇機身差別唔大,塊屏重要啲。用acute matte D取景係好開心嘅事。
無盒無日期個D點影
預左中伏咁影lomo?
42165都夠用架嘞, acute matte d 去到三千蚊塊太離譜
仲有玩哈蘇可以玩埋CFV
42217 增光+裂像,一試永難忘。我覺得rolleiflex 如果塊屏可以係裂像+增光,咁就完美了。
兩年無買菲林, 上一上日皇呢d 舖頭, GOLD 都賣緊120蚊, 越黎越想退坑
人係日本,本身搵緊500cm, 但得好少
反而rolleiflex多好多所以上嚟問吓大家意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞