菲林機問答區13 / 請完全封鎖#278551

1001 回覆
2 Like 2 Dislike

買全新價錢平過Elmarit,而且單純都係想有支28用就算
留啲錢去買35lux 11874好過

大感謝
28cron唔係得一支asph咩
其實都係12451 hood太大,12589 hood反而接受到
然後Elmarit V2 V4其實都接受到,但去到最後望到價錢都係諗返福仔28算
35鋼咀復刻啦
11874全開唔夠崩
新手第一次玩菲林,用旁軸機影
影出嚟有半筒都變咗全灰色畫面,係咪唔夠光,光圈快門又唔啱
用返iPhone
咩機?布簾快門?似shutter開唔曬/追尾,要搵師傅搞。
Olympus 35 sp
半筒灰色喎
唔係半張喎
但最後你比較完就會發現其實都係phase one同哈好啲,你唔care tethering 都玩到嘅
有無拎走鏡頭蓋先影
身邊幾個friend都諗住買,我都有諗過但唔夠錢上
而且早排借玩咗下又鐘意咗11874
測光/ 快門速度都合理嗎?
有無話晚上啲相先灰?
開後蓋check 下快門速度變化明唔明顯。
慢速個減速機失效都常見
吓,鋼咀復刻先3雞
11874都二萬尾
Summilux pre-A二萬中
但係全開個崩同flare好玩好多

再唔係
voigtlander 35 1.4 sc
一代2千幾蚊試下啱玩又慳一筆
二代全新都係4千幾

35太多嘢可以玩,而11874真係唔係一個好玩嘅選擇
要sharp 玩7妹唔好,又細枝啲

都唔講11874移焦要撞手神
其實主要都係諗住要有菲林+自動對焦先諗pentax645

上次睇完條youtube 片講 mamiya645 同p645n 嘅測光, 見到m645 得spot或者average, 驚用黎影slide 會炒,
自己經驗就係本身用開pentax67ii 影slide 信佢測光都未死過, 先覺得會揀pentax 645n (順便可以用返平嘅adatpor 落67鏡做manual focus)

見到其他巴打講digital back 唔係超貴又好似可以諗下其他機 點知哈嫂個啲645 機好少資料/review

digital back 就係本身冇個需求就到但難保會係一兩年之後手痕再諗
咩叫灰色,無畫面?
因為人係日本,呢邊見到11874啲價好漂浮,可以同復刻鋼咀差幾萬羊,而且上次試完又鐘意,諗住睇下有冇緣平執到支就卑少幾萬羊又可以買埋Nikon S mount支50/1.4連S to M adapter咁玩

btw鋼咀復刻唔知點解日本到依家都未有貨

voigtlander 35/1.4我就係有第二代嘅MC,係自己又想要多支奶35lux/cron黎兩邊玩
嗰支真係好抵玩而且好似pre-A

咁嘅話真係儲多少少錢上復刻鋼咀好啲?
定如果係玩35cron ASPH v1/v2呢?
咁要雙修同自動對焦其實我覺得係得哈H算係玩到,官方有V mount adapter然後又有AF鏡,你唔追true focus呢個H4開始有嘅對焦修正function仲可以平啲買到body

記憶中Phase One因為買起咗Mamiya有佢部AF去到依家XF都仲係Mamiya mount,同埋又有adapter,但就係DF開始冇得用Film back
同埋Digital Pentax 645就真係衰係唔係玩modular design所以係冇digital back,未計夾埋咁多都係兩頭唔到岸

哈啲機少資料/review都正常,因為啲用家個個拿黎開工影commercial大job,佢地好少會特登寫review

所以我係多數靠睇manual拿資料

目前冇呢個需求等到時再諗都唔遲嘅
純拎黎自j 所以真係搵唔到咁多資料

就算body 平但鏡貴
可能最尾都係買殘啲嘅645n 就算 都係自己當玩具玩
上復刻
35Cron 就七妹
asph v2偷工減料嘅
好,大感謝
佢係點偷法,見佢比asph v1多光圈葉散景再圓潤啲但落埋hood同支11663差唔多size
唔追digital back就645N算啦

哈H你唔特登入啲用家Facebook group/識到用家問都難拿到review

鏡搵富賤字嘅就平啲,但都偏貴,唯一見過最平一直150/3.2就7萬羊,而且如果玩50又一定要玩第二代,第一代好多人都話soft
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞