中國開始文化鎖國

409 回覆
599 Like 2 Dislike
等看雜種

難得個post有回應 一直有樣野想講
依家香港玩自我審查都算
而且香港人仲有一種默認中國軟文化傾向
娛樂圈 個班日日話要返大陸發展都廢撚時講

但最近係見到有班連登仔 係口裏説不
心裏覺得好正
CCTVB 播 大陸套射雕 竟然可以爆唒post
之後淪為舊登過街老鼠 漿
前排竟然有回應係覺得香港人唔值得有佢
佢返大陸紅左 係香港人自己柒左 配唔起佢

得罪講句 依啲心態好撚危險
根本依種諗法變相 係矮化左自己地位
然後認為邊個地方有錢 邊個話事
短視到仆街

當然你可以話香港market細
人地返大陸向錢看
我覺得咁諗無問題
但問題係 個過香港人 連連登仔世界觀 國際觀
自己都潛而默化左 覺得你要發達 特別係藝人
就要靠大陸市場 係大陸紅左 海外先紅到
依個諗法 同大學國際化=收大陸學生 有咩分別

根本佢地已經漸漸俾中國軟文化入侵左
但自己仲覺得睇通一齊
依下先嘔心
依家香港玩自我審查都算

心裏覺得好正

短視到仆街

人地返大陸向錢看
我覺得咁諗無問題

但自己仲覺得睇通一齊
依下先嘔心

其實你講嘅問題一直存在,重點係香港人唔單止對中國嘢唔抗拒,更重要係唔了解香港軟文化同有文化自卑
你留意下VIUHK杜汶澤嘅節目大把大馬人睇
100毛嘅搞笑片係微博亦有唔少人鍾意
但唔少港人唔知亦唔care去知
唔少港人對香港創意文化去出力踩黎突顯自己有品味
香港人一日唔改一日都會好易俾人文化入侵
好似話因爲十九大先暫時鎖

我估都係
加上鄰國十一就到
好似話因爲十九大先暫時鎖

我估都係
加上鄰國十一就到

一年前有人已經話過會鎖國
所以,睇黎暫時鎖嘅可能性好低
早前一班微信嘅評論電影嘅公眾號被永久ban
其中一個原因係攻擊中国国產電影而捧外國片
根本就係永久嘅做法
困住佢哋當狗
依家香港玩自我審查都算

心裏覺得好正

短視到仆街

人地返大陸向錢看
我覺得咁諗無問題

但自己仲覺得睇通一齊
依下先嘔心

其實你講嘅問題一直存在,重點係香港人唔單止對中國嘢唔抗拒,更重要係唔了解香港軟文化同有文化自卑
你留意下VIUHK杜汶澤嘅節目大把大馬人睇
100毛嘅搞笑片係微博亦有唔少人鍾意
但唔少港人唔知亦唔care去知
唔少港人對香港創意文化去出力踩黎突顯自己有品味
香港人一日唔改一日都會好易俾人文化入侵

可惜既係100毛都係玩返 十幾廿年前既舊野

100毛只係見咩嘢紅就走埋去抽水呃LIKE、痴下人光環,
同埋佢只係多少少包裝同創意嘅Content Farm,
根本唔可以旨望佢將香港嘅原創產品發揚光大。
倒返轉FB就係畀呢啲Content Farm壟斷市場,令真正嘅原創嘢無健全嘅平台發展。一樣產品要成功一係痴呢啲平台賣廣告,一係量產啲垃圾鬥搶LIKE。
不過咁,就係因為香港人鍾意呢啲嘢先搞到個生態咁惡劣。
不如支那全面鎖國仲好 支那政府應該要教育下一代全世界得中國一個國家 等佢地唔會周圍去其他國家屙屎屙尿 阻頭阻勢
依家香港玩自我審查都算

心裏覺得好正

短視到仆街

人地返大陸向錢看
我覺得咁諗無問題

但自己仲覺得睇通一齊
依下先嘔心

呢樣野好難搞,就算俾你港獨左都冇用
因為market size差太遠
連一個魏俊傑咁撚樣out左十世既artist
都可以靠去酒吧唱歌每月搵六位數
當紅既更加唔駛講
藝人,歌星影星,電影都會為左迎合上面個market自我審查

點解市場大細 = 需要迎合口味?
若果連自己賣點都唔知
一味迎合對方口味
依個正正係自我矮化第一步

80,90年代 香港軟實力輸出
近至東南亞、大陸廣東沿岸地區
遠至日韓、歐美華人圈
當時我地有無迎合對方口味?

當然你地又可以話
邊個係金主 邊個俾錢話事
又可以話80,90年代 大陸封閉
歐美資助香港市場對抗共產主義
香港當時先咁強

但又有無諗過 依家香港人洗唒腦
係大家潛而默化
覺得香港得返一個 單一市場
因此我地要迎合對方口味
但往往忽略其他商機

其實你扲旅遊業就見到
咁韓國同台灣,中國禁令
係震痛之後未一樣開始見到署光

根本係香港人已經習慣左舒適圈
大家潛而默化左中國軟實力
然後再俾自己好多借口
無勇氣開拓市場 保護自己本土意識
我講梗文化鎖國 點解大家講經濟同政治鎖國

係文化鎖國
但會影響經濟
淨係斷vpn你叫d鬼佬點留低?
出左國讀書個班精英仲點肯返黎?

同埋你接觸唔到外國文化,自然唔會買相關嘅產物,
啲外國藝人亦唔使旨意再嚟搵人仔,反之人哋亦會咁對你。

你共產黨就算真係咁癲
最多d人變返以前咁賣老翻dvd
度門開左打唔返架啦
你試下叫上面班acg毒撚可唔可以唔睇日本動漫?

唔俾佢睇會點???
遊行定革命
原來有人注意到 習大大根本就係想鎖國 變到北韓咁
我大陸朋友同我講依家限制住每個人兌換外幣既上限為每年二萬美金 麻撚煩
依家香港玩自我審查都算

心裏覺得好正

短視到仆街

人地返大陸向錢看
我覺得咁諗無問題

但自己仲覺得睇通一齊
依下先嘔心

好同意你話中國文化入侵果到, 明明而家資訊係自由左, 我地上網已經睇曬英美日高質劇, 但身邊反而越來越多香港人睇中國劇同綜藝 (講緊後生仔女, 唔只師奶阿叔), 就算你話CCTVB太低質, 咁中國普通話又係外語, 英日韓文又係外語, 佢地好多都接受中國製作多啲

其實689阻HKTV發牌真係好陰毒, 人地至少肯俾錢搞製作, 就算你話一開始拍到有CCTVB味, 但一直拍落去都會進步, 有競爭先會有進步, 而家VIUTV 同cable完全唔覺有心投資搞好本地製作
依家香港玩自我審查都算

心裏覺得好正

短視到仆街

人地返大陸向錢看
我覺得咁諗無問題

但自己仲覺得睇通一齊
依下先嘔心

當紅既更加唔駛講

若果連自己賣點都唔知
一味迎合對方口味

遠至日韓、歐美華人圈

當然你地又可以話
香港當時先咁強

係大家潛而默化
因此我地要迎合對方口味
但往往忽略其他商機

其實你扲旅遊業就見到
咁韓國同台灣,中國禁令

然後再俾自己好多借口

你有有睇過最新既支那既奔跑吧兄弟, 家下見到支那既影響力好撚恐怖, 去捷克拍, 連總理都出埋黎係條片講野, 仲有國實級既運動員, 演員都玩埋一份, 支那電視可以係人地國家動用國家級資源

當紅既更加唔駛講

若果連自己賣點都唔知
一味迎合對方口味

遠至日韓、歐美華人圈

當然你地又可以話
香港當時先咁強

係大家潛而默化
因此我地要迎合對方口味
但往往忽略其他商機

其實你扲旅遊業就見到
咁韓國同台灣,中國禁令

然後再俾自己好多借口

我明你意思
但冇用,例如古惑仔當年風行全個大陸
但個陣d人都係睇老翻,電影公司又冇著數分
你頭賺到錢
要上面廣電總局批你d戲
有票房收先得架嘛,係呢個情況你咪死死地氣守佢d on9規定囉

咁你未姐係覺得 得一個單一市場囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞