中國開始文化鎖國

409 回覆
599 Like 2 Dislike
神棍話大大一定血洗香港

上海 深圳點解決

房產稅
神棍話大大一定血洗香港

上海 深圳點解決

房產稅

樓價高+食通天
中共有5000年歷史

中國人有5000年歷史!
笑撚死人!

有D人以為地方大,就又爺又爸,爺你老母,爸你老母臭西就有!

有時間就去讀下近代史啦!

你地班人除左講野兇狠, 滿口粗口之外, 仲做到咩野出黎, 唔計大陸大唔大, 係唔係爺爸呢D, 佢要將香港加入封鎖線之內, 你地有咩野可以做? 網上打幾粒字就可以? 呢度咁多人, 但本土, 港獨集會永遠得個幾條友出現, 事後仲要俾人貼圖笑
係到屌人有燃用, 夠彊你去對住解放軍講粗口練下膽色啦

冇人答到我個1997

1841 年香港開埠,清朝大敗於鴉片戰爭,將香港島割讓英國

1842 年仲係中国清朝
1912 年中華民國成立
1949 年中華人民共和國成功奪權建國

1997年香港主權從英國移交到中共

香港百多年經濟、產業發展,在國際及亞洲上的領導地位
與建國不足50 年的中共有何關係? 輩分從何談起

從屬關係,主權確實係屬於中央,而轉交時間係1997年,姐係代表中屬香港係由1997開始,如果你要講開埠,咁大陸咪要講到三皇五帝時期?你話我五毛都係咁講

嚴格而言唔可以話你錯

Btw,巴打你應該有返咁上下年紀

咁係呀麻,一個就講政權,一個就講地方發展時間,係咪要咁樣格硬黎比先,香港主權屬於中國依家係一個絕對既事實,你想港獨我唔反對你,但係你唔好咁離地先得架

土匪黨連割讓香港的契約書都無,事咩撚實!
怳且,中原合法的政府在台灣!又未亡國!
開始有傻鳩屈鳩我,我指大陸係中原一帶從古到今漢人生活既地方(or加埋其他少數民族,唔清楚)ge歷史可以追溯到去三皇五帝時期,跟住就有人話我話中共有五千年歷史,笑左

但是現在,中共出盡「奶力」要消滅漢族人的文化,包括語言,文字,學生在學校連講「粵語」要扣分罰錢,廣東人不可以寫「正體字」!客家人不會講客家話,上海人不會講上海話等!
要所有人學這種五音不全充滿蒙古滿洲音的生番牧民「胡語」!

佢呢個講法係上面都算係流傳得幾廣泛

中醫撚天堂

咁就死得人多

中國人睇左五千年中醫都死唔去,仲有13億添

上面而家啲cancer多到

用中國五千年智慧加毛主席思想醫癌

中國=/=中共
中共係清朝班垃圾

我覺得中原漢族=/=中國
中國=中共
支持
神棍話大大一定血洗香港

咁香港人就死得啦!
神棍話大大一定血洗香港

咁香港人就死得啦!

應該係通過啲嚴苛政策,之後遊行靜坐,武力鎮壓???
神棍話大大一定血洗香港

咁香港人就死得啦!

我估係文革 幾十年前走得甩今次無機會 土生土長的香港人必死
廣東人算係漢人?
神棍話大大一定血洗香港

咁香港人就死得啦!

我估係文革 幾十年前走得甩今次無機會 土生土長的香港人必死

廣東人算係漢人?

應該是廣州人吧!
是百越族!在秦朝時已有記載。
但廣東省的另一大民族是客家人!
客家人是南宋滅亡後的遺民,肯定是中原原居之一,是漢族人的一分子。
廣東人算係漢人?

應該是廣州人吧!
客家人是南宋滅亡後的遺民,肯定是中原原居之一,是漢族人的一分子。

分咁清楚有咩用,個個咪又係當自己中國人
神棍話大大一定血洗香港

上海 深圳點解決

房產稅

樓價高+食通天

好期待
唔止咁
由幾年前開始講乜尻穿越劇唔准拍
第三者介入戀情唔准有好結果
初初都仲有好多方法避開呢d on9限制
去到近來連上綜藝節目染撚左個髮都俾廣電屌
結果要用後期改返藝人個髮型顏色
最近聽講電視節目唔準有同性戀字眼出現
文革2.0正式開始

正丫喂

穿越劇有咩問題
廣東人算係漢人?

應該是廣州人吧!

廣府人 番禺舊裔
南粵國

廣府人 粵裔

潮汕人 潮裔

客家人 客裔
廣東人算係漢人?

父漢母越
前排發現b站冇咗好多舊日劇
想dl返都冇
神棍話大大一定血洗香港

咁香港人就死得啦!

神棍對香港唔熟
睇過佢講香港嘅嘢,典型大陸人對香港嘅了解程度
我一般只睇佢講大陸嘢就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞