中國開始文化鎖國

409 回覆
599 Like 2 Dislike
而家班香港人咁愛去中國玩
如果突然鎖國.....
難得個post有回應 一直有樣野想講
依家香港玩自我審查都算
而且香港人仲有一種默認中國軟文化傾向
娛樂圈 個班日日話要返大陸發展都廢撚時講

但最近係見到有班連登仔 係口裏説不
心裏覺得好正
CCTVB 播 大陸套射雕 竟然可以爆唒post
之後淪為舊登過街老鼠 漿
前排竟然有回應係覺得香港人唔值得有佢
佢返大陸紅左 係香港人自己柒左 配唔起佢

得罪講句 依啲心態好撚危險
根本依種諗法變相 係矮化左自己地位
然後認為邊個地方有錢 邊個話事
短視到仆街

當然你可以話香港market細
人地返大陸向錢看
我覺得咁諗無問題
但問題係 個過香港人 連連登仔世界觀 國際觀
自己都潛而默化左 覺得你要發達 特別係藝人
就要靠大陸市場 係大陸紅左 海外先紅到
依個諗法 同大學國際化=收大陸學生 有咩分別

根本佢地已經漸漸俾中國軟文化入侵左
但自己仲覺得睇通一齊
依下先嘔心

鎖入唔鎖出?

佢不知幾時輸出佢D野出去
點會鎖
最好全世界都迷佢D野等佢渣住你地春袋

都會鎖
黎緊所有平民都唔可以做出口/輸出工作
只可由黨做
外匯就黨賺
人民幣就平民賺
難得個post有回應 一直有樣野想講
依家香港玩自我審查都算
而且香港人仲有一種默認中國軟文化傾向
娛樂圈 個班日日話要返大陸發展都廢撚時講

但最近係見到有班連登仔 係口裏説不
心裏覺得好正
CCTVB 播 大陸套射雕 竟然可以爆唒post
之後淪為舊登過街老鼠 漿
前排竟然有回應係覺得香港人唔值得有佢
佢返大陸紅左 係香港人自己柒左 配唔起佢

得罪講句 依啲心態好撚危險
根本依種諗法變相 係矮化左自己地位
然後認為邊個地方有錢 邊個話事
短視到仆街

當然你可以話香港market細
人地返大陸向錢看
我覺得咁諗無問題
但問題係 個過香港人 連連登仔世界觀 國際觀
自己都潛而默化左 覺得你要發達 特別係藝人
就要靠大陸市場 係大陸紅左 海外先紅到
依個諗法 同大學國際化=收大陸學生 有咩分別

根本佢地已經漸漸俾中國軟文化入侵左
但自己仲覺得睇通一齊
依下先嘔心

一直講緊香港市場唔珍惜人才,幾時變咗去內地先有得紅
好似北韓咁?
幾時會唔用android 唔用iphone

鎖完就拍呢啲野俾你啲大陸人睇
遲下會唔會鎖埋香港

鎖完就拍呢啲野俾你啲大陸人睇

幾時落實,我好想睇
依幾日大陸張好大部分海外劇集同電影
係唔同網站禁哂 (包括最有名的acfun, bilibili)
廣電話就話版權問題
但好明顯今次係有目的性 同針對性

而且張個人VPN 不斷收窄

感覺係想大陸人 完全睇返自己節目
喂咩食咩 再慢慢打壓外來軟實力入侵
睇過勢
之後會再進一步收窄西片 每年可以係大陸放映總數

今次中共真係黎真 玩文化鎖國

7夠未?封翻版都有問題?

bilibili 全部買哂版權費架
有上開微博八卦中国政治嘢嘅,應該都會知道有個叫xx神棍嘅微博號
有唔少對大陸發展走勢嘅預言都發生咗(無話100%全中),其中有兩條係幾特別:
1. 中国糧食好快唔夠而主食變成薯仔
2. 香港深圳邊境會強化圍欄圍牆

爆左薄 單野之後
佢話幾年後全國都係重慶模式
當時好多人都唔個
宜家個個都信啦
最好困返住班支那人,咪放出黎影響地球

有上開微博八卦中国政治嘢嘅,應該都會知道有個叫xx神棍嘅微博號
有唔少對大陸發展走勢嘅預言都發生咗(無話100%全中),其中有兩條係幾特別:

爆左薄 單野之後
當時好多人都唔個
宜家個個都信啦

more plz
or link

爆左薄 單野之後
當時好多人都唔個
宜家個個都信啦

more plz
or link

都唔奇
做農業咁低人工又辛苦搵鬼做咩
中國有冇補貼農業

爆左薄 單野之後
當時好多人都唔個
宜家個個都信啦

more plz
or link

去twitter打變態香蕉

日日新鮮update

爆左薄 單野之後
當時好多人都唔個
宜家個個都信啦

more plz
or link

都唔奇
中國有冇補貼農業

有補

拆緊圍牆
依幾日大陸張好大部分海外劇集同電影
係唔同網站禁哂 (包括最有名的acfun, bilibili)
廣電話就話版權問題
但好明顯今次係有目的性 同針對性

而且張個人VPN 不斷收窄

感覺係想大陸人 完全睇返自己節目
喂咩食咩 再慢慢打壓外來軟實力入侵
睇過勢
之後會再進一步收窄西片 每年可以係大陸放映總數

今次中共真係黎真 玩文化鎖國

7夠未?封翻版都有問題?

中共真係為左保護知識產權?

爆左薄 單野之後
當時好多人都唔個
宜家個個都信啦

more plz
or link

都唔奇
中國有冇補貼農業

有補

支那補貼農業被美帝嘈咗好多年
會唔會鎖移民出國?

支那補貼農業被美帝嘈咗好多年

美國出口番去中國
主力正正就係農產品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞