中國開始文化鎖國

409 回覆
599 Like 2 Dislike
難得個post有回應 一直有樣野想講
依家香港玩自我審查都算
而且香港人仲有一種默認中國軟文化傾向
娛樂圈 個班日日話要返大陸發展都廢撚時講

但最近係見到有班連登仔 係口裏説不
心裏覺得好正
CCTVB 播 大陸套射雕 竟然可以爆唒post
之後淪為舊登過街老鼠 漿
前排竟然有回應係覺得香港人唔值得有佢
佢返大陸紅左 係香港人自己柒左 配唔起佢

得罪講句 依啲心態好撚危險
根本依種諗法變相 係矮化左自己地位
然後認為邊個地方有錢 邊個話事
短視到仆街

當然你可以話香港market細
人地返大陸向錢看
我覺得咁諗無問題
但問題係 個過香港人 連連登仔世界觀 國際觀
自己都潛而默化左 覺得你要發達 特別係藝人
就要靠大陸市場 係大陸紅左 海外先紅到
依個諗法 同大學國際化=收大陸學生 有咩分別

根本佢地已經漸漸俾中國軟文化入侵左
但自己仲覺得睇通一齊
依下先嘔心

其實你講嘅問題一直存在,重點係香港人唔單止對中國嘢唔抗拒,更重要係唔了解香港軟文化同有文化自卑
你留意下VIUHK杜汶澤嘅節目大把大馬人睇
100毛嘅搞笑片係微博亦有唔少人鍾意
但唔少港人唔知亦唔care去知
唔少港人對香港創意文化去出力踩黎突顯自己有品味
香港人一日唔改一日都會好易俾人文化入侵

可惜既係100毛都係玩返 十幾廿年前既舊野

一個非親共嘅有影響媒體點都唔會係敵人
大家唔好再回/同D_Wade呢隻五毛討論

我都開始有啲覺

我都開始有啲覺

佢根本就係五毛
呢排近19大,所以先禁*西片*
好似係

我都開始有啲覺

五毛幫你補充埋中共點鎖國,想玩文革
你不如驗驗自己個腦

之前話退出wto
好似話7月係咩國產電影月類似嘅on9嘢, 先將啲嘢下哂架, GG俠都要delay到8月先有得上
但佢依然會文化侵略其他地方呢
唔好撚笑支那,到時就喊都無謂
好似話7月係咩國產電影月類似嘅on9嘢, 先將啲嘢下哂架, GG俠都要delay到8月先有得上

我覺得都係巧立名目

GG俠 8月先上 姐係變相幫助變型金剛
你地咪理D_Wade呢隻五毛 咪俾佢嚇到
五毛最鍾意將香港同支那講成命運共同體 黎嚇香港人等香港人唔敢反共 慣用招數
難得個post有回應 一直有樣野想講
依家香港玩自我審查都算
而且香港人仲有一種默認中國軟文化傾向
娛樂圈 個班日日話要返大陸發展都廢撚時講

但最近係見到有班連登仔 係口裏説不
心裏覺得好正
CCTVB 播 大陸套射雕 竟然可以爆唒post
之後淪為舊登過街老鼠 漿
前排竟然有回應係覺得香港人唔值得有佢
佢返大陸紅左 係香港人自己柒左 配唔起佢

得罪講句 依啲心態好撚危險
根本依種諗法變相 係矮化左自己地位
然後認為邊個地方有錢 邊個話事
短視到仆街

當然你可以話香港market細
人地返大陸向錢看
我覺得咁諗無問題
但問題係 個過香港人 連連登仔世界觀 國際觀
自己都潛而默化左 覺得你要發達 特別係藝人
就要靠大陸市場 係大陸紅左 海外先紅到
依個諗法 同大學國際化=收大陸學生 有咩分別

根本佢地已經漸漸俾中國軟文化入侵左
但自己仲覺得睇通一齊
依下先嘔心

其實你講嘅問題一直存在,重點係香港人唔單止對中國嘢唔抗拒,更重要係唔了解香港軟文化同有文化自卑
你留意下VIUHK杜汶澤嘅節目大把大馬人睇
100毛嘅搞笑片係微博亦有唔少人鍾意
但唔少港人唔知亦唔care去知
唔少港人對香港創意文化去出力踩黎突顯自己有品味
香港人一日唔改一日都會好易俾人文化入侵

可惜既係100毛都係玩返 十幾廿年前既舊野

一個非親共嘅有影響媒體點都唔會係敵人

其實軟文化入侵左好內
而家班女仔fd 係ig會share d大陸既句子,文章同劇
ws app講幹,他媽的,套路呢d大陸字
話講,屌,撚就話太粗魯
有大陸妹既朋友,又走水貨
睇大陸節目多過香港

利申90後
最重要係唔好俾班生番出國呀
早排都見睇開Netflix 嘅大陸仔求救
用vpn 翻牆越來越難
早排都見睇開Netflix 嘅大陸仔求救
用vpn 翻牆越來越難

因果循環,愛國無得翻牆
會否影響網上AV供應?
成班人係咪弱智?
支那就係因為鎖國鎖到而加咁「勁」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞