中國開始文化鎖國

409 回覆
599 Like 2 Dislike

係文化鎖國
但會影響經濟
淨係斷vpn你叫d鬼佬點留低?
出左國讀書個班精英仲點肯返黎?

同埋你接觸唔到外國文化,自然唔會買相關嘅產物,
啲外國藝人亦唔使旨意再嚟搵人仔,反之人哋亦會咁對你。

你共產黨就算真係咁癲
最多d人變返以前咁賣老翻dvd
度門開左打唔返架啦
你試下叫上面班acg毒撚可唔可以唔睇日本動漫?

你太睇少共產黨

我信佢有呢個power
我意思係上有政策下有對策
造反係唔敢既
買老翻敢啦掛

以前仲有香港sell野返支那

但你覺得北京仲會比香港做返呢個角色?

佢慢慢會連黑市交易都剷埋

封鎖既唔止文化
上面傳緊禁止西醫西藥 進口
日後有病只可睇中醫中藥

唔係啩?

佢呢個講法係上面都算係流傳得幾廣泛

中醫撚天堂

佢咁做係咪嫌佢自己人口太多
之前見過D支那醫院用過期西藥,仲要係幾萬蚊一針果種
依家唔比進口西醫,係咪想自己生產做老翻西藥

你死你事
其實對香港可能有好處

你真心覺得香港可以獨善其身

同支爆一樣,要死咪一齊死
唔到絕路D人唔識反抗

獨善其身係冇可能,但抽身得快我哋就仲有生機

反而想知做乜依家要鎖

大陸人開始有錢,個個有毛有翼
仲唔快啲鎖,第日民智一開,想鎖都冇得鎖
其實對香港可能有好處

唔到絕路D人唔識反抗

反而想知做乜依家要鎖

感覺好似就爆先鎖
其實對香港可能有好處

唔到絕路D人唔識反抗

反而想知做乜依家要鎖

年頭果陣傳過鎖國,話中國經濟開始唔掂
依家文化鎖國,佢哋只可以睇自家製作,同埋呢段時間,要睇抗日果類政治劇
其實對香港可能有好處

唔到絕路D人唔識反抗

反而想知做乜依家要鎖

感覺好似就爆先鎖

中共一直以高速經濟增長作為統治合法性基礎
經濟出現危機而改革唔成功就唯有先鎖國

唔到絕路D人唔識反抗

反而想知做乜依家要鎖

感覺好似就爆先鎖

中共一直以高速經濟增長作為統治合法性基礎
經濟出現危機而改革唔成功就唯有先鎖國

合理
其實對香港可能有好處

唔到絕路D人唔識反抗

唔夠, 覺悟力太低
現實為一推力
要配合埋對過去歷史文化既理解另一大推力
先有足夠既情諸同意識, 升級上到 戰爭意識
其實對香港可能有好處

唔到絕路D人唔識反抗

反而想知做乜依家要鎖

早早開始鎖緊啦
09年已經聽緊
竟然冇負皮
其實對香港可能有好處

唔到絕路D人唔識反抗

反而想知做乜依家要鎖

早早開始鎖緊啦
09年已經聽緊

呢一年完全係加速進行

百日協議後, 必需加速進行
姐係終於唔洗再係荷里活片到見到景甜?

無關係

大陸佬資訊上再控制多好多

點會冇關係,套戲入唔到中國市場,冇得賺中國人錢,荷里活片商仲會有幾多誘因用中國演員喎
有上開微博八卦中国政治嘢嘅,應該都會知道有個叫xx神棍嘅微博號
有唔少對大陸發展走勢嘅預言都發生咗(無話100%全中),其中有兩條係幾特別:
1. 中国糧食好快唔夠而主食變成薯仔
2. 香港深圳邊境會強化圍欄圍牆
唔明大家做咩仲咁好笑,而家香港仲有得上網,過多十年分分鍾比大陸禁撚住鎖撚埋香港網絡,成班非專業人士又移唔到民真係一齊仆街

放心支那仲要靠香港
唔係你以爲支那點解死都要掛住一國兩制個名?
因為支那要靠香港呃外資
香港玩完個時支改一定都玩完

我覺得大陸就算玩死香港都會把香港拉入封鎖線內控制, 因為而家9成香港後生既都反共, 佢無理由養大個仔打老豆, 不如係細既時候打死個仔算, 你覺得中共做唔出?

On799, 幾時有個咁撚樣既老豆? 你忽上腦?

你唔知唔代表無呀, 你睇多新聞再講啦

臭閪支那賤種
香港1842年出世
臭閪支那1949年先出世

父子關係只係想令人易啲明啫
定係你想要用主仆關係?
唔明大家做咩仲咁好笑,而家香港仲有得上網,過多十年分分鍾比大陸禁撚住鎖撚埋香港網絡,成班非專業人士又移唔到民真係一齊仆街

放心支那仲要靠香港
唔係你以爲支那點解死都要掛住一國兩制個名?
因為支那要靠香港呃外資
香港玩完個時支改一定都玩完

我覺得大陸就算玩死香港都會把香港拉入封鎖線內控制, 因為而家9成香港後生既都反共, 佢無理由養大個仔打老豆, 不如係細既時候打死個仔算, 你覺得中共做唔出?

On799, 幾時有個咁撚樣既老豆? 你忽上腦?

你唔知唔代表無呀, 你睇多新聞再講啦

臭閪支那賤種
香港1842年出世
臭閪支那1949年先出世

父子關係只係想令人易啲明啫
定係你想要用主仆關係?

係都中華民國先
乜今時今日真係鎖到思想咩
真係鎖國既話唔該除左禁止支那人上外國網站之外
仲要禁止埋外國人唔上得支那網
有上開微博八卦中国政治嘢嘅,應該都會知道有個叫xx神棍嘅微博號
有唔少對大陸發展走勢嘅預言都發生咗(無話100%全中),其中有兩條係幾特別:
1. 中国糧食好快唔夠而主食變成薯仔
2. 香港深圳邊境會強化圍欄圍牆

有冇講原因?

計劃經濟 外匯乾竭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞