中國開始文化鎖國

409 回覆
599 Like 2 Dislike
有上開微博八卦中国政治嘢嘅,應該都會知道有個叫xx神棍嘅微博號
有唔少對大陸發展走勢嘅預言都發生咗(無話100%全中),其中有兩條係幾特別:
1. 中国糧食好快唔夠而主食變成薯仔
2. 香港深圳邊境會強化圍欄圍牆

有冇講原因?

計劃經濟 外匯乾竭

有冇link share
有d興趣睇下

條友被人封咗幾十次微博號 你gooogle一下'神棍' '預言' '藥丸' 試試

https://m.weibo.cn/status/FahaLxMBg

this?

本条微博已被删除
有乜問題,只係一個反壟斷行為,禁止產品輸入
美國成人都做架喇。

當強弱倒轉,歐美咪一樣會咁…
就好似大陸人買當地物商咁,歐美人一樣會立法保護返自己利益。

歐美唔會禁國民上成百幾個網站嘛,你痴撚線?

鎖完就拍呢啲野俾你啲大陸人睇

遲下會唔會鎖埋香港

依幾日大陸張好大部分海外劇集同電影
係唔同網站禁哂 (包括最有名的acfun, bilibili)
廣電話就話版權問題
但好明顯今次係有目的性 同針對性

而且張個人VPN 不斷收窄

感覺係想大陸人 完全睇返自己節目
喂咩食咩 再慢慢打壓外來軟實力入侵
睇過勢
之後會再進一步收窄西片 每年可以係大陸放映總數

今次中共真係黎真 玩文化鎖國

7夠未?封翻版都有問題?

係封翻版定封外國嘢?
依幾日大陸張好大部分海外劇集同電影
係唔同網站禁哂 (包括最有名的acfun, bilibili)
廣電話就話版權問題
但好明顯今次係有目的性 同針對性

而且張個人VPN 不斷收窄

感覺係想大陸人 完全睇返自己節目
喂咩食咩 再慢慢打壓外來軟實力入侵
睇過勢
之後會再進一步收窄西片 每年可以係大陸放映總數

今次中共真係黎真 玩文化鎖國

7夠未?封翻版都有問題?

中共真係為左保護知識產權?

低啲奴民咁款,港豬縮影
鎖咩呀 咁撚on9既野都講得出
習近平必定開放貿易全球化
同美國保護主義打對台
想加強國際社會地位 拉攏其他國家
講得出要鎖國肯撚定平時無睇開cctv

你以身作則咪撚上來,自由世界唔歡迎你

你共產黨就算真係咁癲
最多d人變返以前咁賣老翻dvd
度門開左打唔返架啦
你試下叫上面班acg毒撚可唔可以唔睇日本動漫?

你太睇少共產黨

我信佢有呢個power
我意思係上有政策下有對策
造反係唔敢既
買老翻敢啦掛

以前仲有香港sell野返支那

但你覺得北京仲會比香港做返呢個角色?

佢慢慢會連黑市交易都剷埋

封鎖既唔止文化
上面傳緊禁止西醫西藥 進口
日後有病只可睇中醫中藥

唔係啩?

佢呢個講法係上面都算係流傳得幾廣泛

有急病全部死撚晒,睇佢地仲反唔反

佢地堅持要用支那製造嘅西藥
事實上係有啲藥支那根本抄唔嚟
但係班高官 軍官嗰啲依然可以照用

百毒俱全,隻隻腦殘,最易奴役
如果咁玩法應該好快又有人搞革命
如果咁玩法應該好快又有人搞革命

為左幾套劇搞革命???
有上開微博八卦中国政治嘢嘅,應該都會知道有個叫xx神棍嘅微博號
有唔少對大陸發展走勢嘅預言都發生咗(無話100%全中),其中有兩條係幾特別:

拆緊圍牆

神棍D 料幾堅

拆緊圍牆喎,咁叫堅?

拆緊香港個圍牆,起緊深既牆
日後叫 港圳

拆緊圍牆

神棍D 料幾堅

拆緊圍牆喎,咁叫堅?

拆緊香港個圍牆,起緊深既牆
日後叫 港圳

邊到起緊???
同美國保護主義打對台

你知唔知貿易全球化 係靠咩支撐?
你支那國縮埋東亞玩惡霸就得
出左個東亞你玩賓州啦
老老豆豆
中國咁多年
受過高等教育
出過國見識過既人咁多
稍有諗法既都知政府仆街 只係面對現實很無助
咁樣鎖真係有用咩?

利申自爆 係支那intern過同exchange過

鎖你又點,你會反抗???

有補

支那補貼農業被美帝嘈咗好多年

支那糧食唔夠左都有幾年 已經係世界第一糧食進口國
同埋外國糧食係平過支那

中共點解唔發展農業
因為冇油水

1. 玩城巿化
Urbanisation,農村人口變少,因為想增加城巿人口消化房地產庫存
2. 污染
土地污染同水源污染

係咪差到冇土地種野先
而家唔係話產能過剩咩
唔捉d人去做農業

有得種
但唔夠餵飽自己友

所以黎緊會強行縮減人口,同強行制造人口
老既大病既就整死佢
唔肯結婚既黨會幫你搵老婆,唔係就犯法

有補

支那補貼農業被美帝嘈咗好多年

同埋外國糧食係平過支那

中共點解唔發展農業
因為冇油水

1. 玩城巿化
Urbanisation,農村人口變少,因為想增加城巿人口消化房地產庫存
2. 污染
土地污染同水源污染

係咪差到冇土地種野先
而家唔係話產能過剩咩
唔捉d人去做農業

有得種
但唔夠餵飽自己友

老既大病既就整死佢

點解要結婚製造人口???

拆緊圍牆

神棍D 料幾堅

拆緊圍牆喎,咁叫堅?

點拆??
有乜問題,只係一個反壟斷行為,禁止產品輸入
美國成人都做架喇。

當強弱倒轉,歐美咪一樣會咁…
就好似大陸人買當地物商咁,歐美人一樣會立法保護返自己利益。

歐美唔會禁國民上成百幾個網站嘛,你痴撚線?

佢五毛黎㗎
老老豆豆
中國咁多年
受過高等教育
出過國見識過既人咁多
稍有諗法既都知政府仆街 只係面對現實很無助
咁樣鎖真係有用咩?

利申自爆 係支那intern過同exchange過

見識過,仲唔快d移民咩

同埋外國糧食係平過支那

中共點解唔發展農業
因為冇油水

1. 玩城巿化
2. 污染
土地污染同水源污染

係咪差到冇土地種野先
而家唔係話產能過剩咩
唔捉d人去做農業

有得種
但唔夠餵飽自己友

老既大病既就整死佢

點解要結婚製造人口???

天降偉人 要東征西討
同美國保護主義打對台

貿易全球化係推出口
鎖國指限制入口等
冇衝突

平時一定睇好多cctvb

拆緊圍牆

神棍D 料幾堅

拆緊圍牆喎,咁叫堅?

點拆??

香港既邊境越來越模糊,進一步同城化
反而我想知邊到起緊
同美國保護主義打對台

貿易全球化係推出口
鎖國指限制入口等
冇衝突

平時一定睇好多cctvb

cctvb就咪撚睇咁多喇

拆緊圍牆

神棍D 料幾堅

拆緊圍牆喎,咁叫堅?

點拆??

香港既邊境越來越模糊,進一步同城化
反而我想知邊到起緊

對世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞