中國開始文化鎖國

409 回覆
599 Like 2 Dislike
唔係支唔支持5毛講法

但長遠黎睇,如果香港仲維持依種政治社會環境
我認為 香港有機會鎖埋一份
只係明鎖定暗鎖

鎖意思係 自我審查加劇

- CCTVB 同其他本地電視台 電影 拍種類 題材
再進一步萎縮
- 電影上映種類 開始暗中收緊
- 所謂自由市場 可用的網上睇外國劇集軟件
會俾中資收購 或用其他方式合作

所有目的 就係打擊主流媒體 大眾 自由思想

家下香港拍咩都只係為支那市場, 自己都內部審查左先啦, D藝人如果想上支那做野, 自己第一個變5毛先

大陸鎖埋香港無乜好處
因為鎖香港對外界嘅衝擊大,香港外國人多,外國機構多,金融機構多,做金融資訊要過濾實嘈死。起碼到此為止,中国未有一個新嘅金融中心前,封香港無乜意義。
你話暗中統戰當然一直有

On799, 幾時有個咁撚樣既老豆? 你忽上腦?

你唔知唔代表無呀, 你睇多新聞再講啦

臭閪支那賤種
香港1842年出世
臭閪支那1949年先出世

有D人以為地方大,就又爺又爸,爺你老母,爸你老母臭西就有!

有時間就去讀下近代史啦!

你地班人除左講野兇狠, 滿口粗口之外, 仲做到咩野出黎, 唔計大陸大唔大, 係唔係爺爸呢D, 佢要將香港加入封鎖線之內, 你地有咩野可以做? 網上打幾粒字就可以? 呢度咁多人, 但本土, 港獨集會永遠得個幾條友出現, 事後仲要俾人貼圖笑
係到屌人有燃用, 夠彊你去對住解放軍講粗口練下膽色啦

冇人答到我個1997

1841 年香港開埠,清朝大敗於鴉片戰爭,將香港島割讓英國

1842 年仲係中国清朝
1912 年中華民國成立
1949 年中華人民共和國成功奪權建國

1997年香港主權從英國移交到中共

香港百多年經濟、產業發展,在國際及亞洲上的領導地位
與建國不足50 年的中共有何關係? 輩分從何談起

美國歷史夠冇日本歷史長,一樣做緊日本老豆啦
唔止咁
由幾年前開始講乜尻穿越劇唔准拍
第三者介入戀情唔准有好結果
初初都仲有好多方法避開呢d on9限制
去到近來連上綜藝節目染撚左個髮都俾廣電屌
結果要用後期改返藝人個髮型顏色
最近聽講電視節目唔準有同性戀字眼出現
文革2.0正式開始

竟然

支那國應該大力支持同性戀先係正路wo

獨裁國家例牌對付同性戀
呢d咁liberal既野

唔開同性戀, 點解決男女失衡既問題?
成班毒撚大把精力 無處發洩 寡佬軍發癲起上黎好恐怖

香港都冇事啦

支那既男女失衡 嚴重好多
好似去到1.3:1

香港調返轉, 女多男少(後生既較平衡)

... 係咩 我記得之前睇過個巴打po 個數據出黎係話
香港其實係男多女少 女多 係因為計埋d 賓賓

咁都有香港男人要賓賓既
賓賓都係女人既
中年就女多男少
後生就男多女少(不過差好少)
唔係支唔支持5毛講法

只係明鎖定暗鎖

鎖意思係 自我審查加劇

再進一步萎縮

家下香港拍咩都只係為支那市場, 自己都內部審查左先啦, D藝人如果想上支那做野, 自己第一個變5毛先

大陸鎖埋香港無乜好處
因為鎖香港對外界嘅衝擊大,香港外國人多,外國機構多,金融機構多,做金融資訊要過濾實嘈死。起碼到此為止,中国未有一個新嘅金融中心前,封香港無乜意義。
你話暗中統戰當然一直有

如果郭文貴講D野係真既, 家下幾大外資銀行都畀支那收買晒啦, 佢鎖國影響有幾大? 只係香港人影響到, 人口仲少過深圳, 如果外資銀行一早有介心, 就唔會個個只係想入支那做生意

針唔吉到肉唔識痛, 睇下深圳COCO PARK, 晚晚幾多鬼佬玩得幾開心, 鬼佬咪又係有得玩就得
最好連本護照都廢除埋, 廢9事成日周圍走黎汙染地球
唔止咁
由幾年前開始講乜尻穿越劇唔准拍
第三者介入戀情唔准有好結果
初初都仲有好多方法避開呢d on9限制
去到近來連上綜藝節目染撚左個髮都俾廣電屌
結果要用後期改返藝人個髮型顏色
最近聽講電視節目唔準有同性戀字眼出現
文革2.0正式開始

唔比Gay呢個支持

On799, 幾時有個咁撚樣既老豆? 你忽上腦?

你唔知唔代表無呀, 你睇多新聞再講啦

臭閪支那賤種
香港1842年出世
臭閪支那1949年先出世

有D人以為地方大,就又爺又爸,爺你老母,爸你老母臭西就有!

有時間就去讀下近代史啦!

你地班人除左講野兇狠, 滿口粗口之外, 仲做到咩野出黎, 唔計大陸大唔大, 係唔係爺爸呢D, 佢要將香港加入封鎖線之內, 你地有咩野可以做? 網上打幾粒字就可以? 呢度咁多人, 但本土, 港獨集會永遠得個幾條友出現, 事後仲要俾人貼圖笑
係到屌人有燃用, 夠彊你去對住解放軍講粗口練下膽色啦

冇人答到我個1997

1841 年香港開埠,清朝大敗於鴉片戰爭,將香港島割讓英國

1842 年仲係中国清朝
1912 年中華民國成立
1949 年中華人民共和國成功奪權建國

1997年香港主權從英國移交到中共

香港百多年經濟、產業發展,在國際及亞洲上的領導地位
與建國不足50 年的中共有何關係? 輩分從何談起

美國歷史夠冇日本歷史長,一樣做緊日本老豆啦

美國同日本係契哥、契弟嘅關係互相利用,當唔再需要對方可以斷契,
呢點兩邊嘅政府同國民係可以左右到。
而家講緊中共迫香港人認佢做老豆,同時又不斷搵香港人笨,
你真係以為呢啲類比錯誤有用呀?
早幾年 連大陸小說都限住
唔止甜故 連都市故都唔比
全部都係玄幻
唔係支唔支持5毛講法

只係明鎖定暗鎖

鎖意思係 自我審查加劇

再進一步萎縮

大陸鎖埋香港無乜好處
你話暗中統戰當然一直有

如果郭文貴講D野係真既, 家下幾大外資銀行都畀支那收買晒啦, 佢鎖國影響有幾大? 只係香港人影響到, 人口仲少過深圳, 如果外資銀行一早有介心, 就唔會個個只係想入支那做生意

針唔吉到肉唔識痛, 睇下深圳COCO PARK, 晚晚幾多鬼佬玩得幾開心, 鬼佬咪又係有得玩就得

外資同你做生意,一定要唔會直接入大陸
明嘛,生意上同中共合作係為賺錢,拉香港入封鎖線係打爛佢哋飯碗
外資大行同中国真係有親呀?睇嘢唔好齋睇香港人,國際機構嘅利益亦紮根係香港。當初佔中點解無開槍呀? 唔通真係中共偏愛香港人? 只因為香港係國際城巿喳

你睇下誇國企業點解唔將亞太區總部搬去上海?唔係話賺錢咩?
最好就物理上鎖埋國
唔係支唔支持5毛講法

只係明鎖定暗鎖

鎖意思係 自我審查加劇

再進一步萎縮

大陸鎖埋香港無乜好處
你話暗中統戰當然一直有

明嘛,生意上同中共合作係為賺錢,拉香港入封鎖線係打爛佢哋飯碗
外資大行同中国真係有親呀?睇嘢唔好齋睇香港人,國際機構嘅利益亦紮根係香港。當初佔中點解無開槍呀? 唔通真係中共偏愛香港人? 只因為香港係國際城巿喳

其實真係有唔少搬左去上海
不過如果真係行vpn斷網,外資一定頂唔撚順,到時可能會返香港

無記錯,國際大行嘅亞太HQ應該係港同坡
有傳聞話外資可以申請使用專線,但subject to approval
唔係支唔支持5毛講法

只係明鎖定暗鎖

鎖意思係 自我審查加劇

再進一步萎縮

大陸鎖埋香港無乜好處
你話暗中統戰當然一直有

其實真係有唔少搬左去上海
不過如果真係行vpn斷網,外資一定頂唔撚順,到時可能會返香港

啲專家成日都放風話當上海成為第二個經濟特區,中共就可以肆無忌憚赤化香港。
老老實實,我唔太信佢做得到,因為再完善嘅制度喺強國人底下都可以玩爛,有啲理智嘅外資都唔會押晒注落去。
哇屌 如果成個北韓咁真係慘
我講梗文化鎖國 點解大家講經濟同政治鎖國
我覺得係想壟斷網上娛樂市場 全部收費
好似話因爲十九大先暫時鎖

有得分開咩? 你估香港人覺無yutube睇大劑D定樓市跌2/3大劑D, 我成日都會覺佢鎖國, 香港都一樣會鎖埋香港, 無得避

係文化鎖國
但會影響經濟
淨係斷vpn你叫d鬼佬點留低?
出左國讀書個班精英仲點肯返黎?

同埋你接觸唔到外國文化,自然唔會買相關嘅產物,
啲外國藝人亦唔使旨意再嚟搵人仔,反之人哋亦會咁對你。
唔明大家做咩仲咁好笑,而家香港仲有得上網,過多十年分分鍾比大陸禁撚住鎖撚埋香港網絡,成班非專業人士又移唔到民真係一齊仆街

放心支那仲要靠香港
唔係你以爲支那點解死都要掛住一國兩制個名?
因為支那要靠香港呃外資
香港玩完個時支改一定都玩完

我覺得大陸就算玩死香港都會把香港拉入封鎖線內控制, 因為而家9成香港後生既都反共, 佢無理由養大個仔打老豆, 不如係細既時候打死個仔算, 你覺得中共做唔出?

你幾時見過個仔大過老豆

唔好用理性去理解中共
中共心態係咁
認為香港人必須順從自己
好似仔咁
咁啲字幕組會唔會收埋皮 唔好啊 呢個中國唯一貢獻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞