曼谷旅遊討論區(5)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
近排超多人去, 成個ig都係, 仲多過去日本
清幾號去 一齊睇決賽?
日本要3針 又貴咁多
原來係有電音節

我嚟緊會去曼谷
請問你哋會係邊度買電話卡?
同埋你哋會係香港唱錢定過到去先唱
有冇人試過喺曼谷機場轉機去其他地方 有冇野行下/餐廳食嘢
想問香港唱定秦紙抵d定當地唱??
曼谷new year countdown有冇咩推介?
jodd market有得睇 但要早啲入去坐
唔好去JJ GREEN 2, 死城咁

我係到問過唔少野,係時候分享,寫俾新手睇

- 機場入境暢順,安排、指示都清晰

- 機場鐵路站入閘前,找換店滙率只有4.4,唔理想
(嗰幾間找換店應該係機場範圍內,匯率最高嘅,有錯請指正) [2022年12月初]

- 機場去曼谷市,我隨便搵個大網站book接送,8-9人車toyota hiace,HKD$220,唔知平定貴,不過車等人好過人等車,簡單,方便快捷,我會再用

(流程: 落機拎行李出閘,去指定閘口前面,搵你間公司嘅地盤,唔係一個固定嘅櫃檯,只係佢哋一班人企晒喺到舉名牌,埋去對名對訂單編號,職員叫司機駛架車過嚟,車到之後職員就帶你上車,職員嘅英文幾好,正常溝通)

- Crab(即係泰國Uber) call 車,暫時未試過無司機接單情況,價錢肯定唔係平,但對香港人來講濕濕碎,最緊要方便,同時可以避免兜路、濫收車資、上車前講價、塞車唔知幾錢等等麻煩嘢。

唔係所有司機英文都OK,Apps對話有翻譯功能,即係你打英文佢應該係可以睇到泰文,如果你擔心嘅話都可以係Apps入邊發送圖片,影低你目前嘅位置,佢會容易啲搵到你

Crab 可以用香港電話註冊,可以用現金付款,唔需要入信用卡(唔入信用卡的話首次使用需要自拍照片認證)

- 通街都係masssge舖,一般按摩60mins大約300泰銖,例如頭頸腳,有精油嗰啲按摩就400至600泰銖或以上,先俾錢後按摩,我見就全部都明碼實價,無點樣問俾貼士,我冇去到D出名嘅連鎖店,街舖感覺都正正常常,行到攰想坐下,walk-in 都唔錯

- 目測九成人有戴口罩,不論係當地人定係遊客,冇戴口罩嘅絕對係少數,其中大部份係西人

- 我只去大路景點,例如iconsiam/ central world/ 大皇宮之類,全部都人頭湧湧,非常熱鬧,感受唔到疫情嘅影響

- 市面都聽到有廣東話嘅遊客,假設全部喺香港人,數量唔係話好多,其他國籍嘅遊客比較多,例如韓國

- 如果你係新手去曼谷,只係去熱門嘅遊客區,放心出發,安全。
唔係喎, 我岩岩去完, 大既得一半人有罩, 周圍都超撚多香港女同埋係grab
Grab呀朋友
想問下bts入閘後個層到月台係咪多數冇電梯?
睇咗bts area map 淨係睇到地面個度
啲股
我去嘅全部都有𨋢
含撚,
黎緊曼谷31號倒數去邊度好
應該去11日曼谷+芭提雅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞