曼谷旅遊討論區(5)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
11月7- 12 坐EK來回2600
今晚消夜叫左間地道泰菜,2個飯1個菜一個湯連埋運費先300銖平到嚇親人。呢邊叫外賣真係好鬼平
唔好住 酒店有陣好臭香水味
以前會住hostel
但依家唔想share bathroom所以搵平價酒店住
卜左月中去月尾番3千
11月底自己一個去 正
愈近出發時間就愈貴,月尾出發最平二千五百幾(連稅),2月中出發最平一千幾(連稅)。
諗住訂過夜火車由清邁返曼谷
去到payment試咗3次,用2張信用卡都比唔到錢
出返去睇返個座位又hold住咗
有冇人知點搞
上星期 我10:40 到 10:50落機 柯埋個尿 11:15-11:20 拎埋行李 我住t21果邊 12:00到酒店
我近排去之前都喺連登睇返過往評語
近排嘅回覆唔見大讚味道, 多數係讚服務好
(考慮到前排疫情打擊自助餐生意可能導致食材cut cost, 疫情前嘅評價就唔參考)

小弟本身喺香港冇乜點食酒店自助餐/西餐 (覺得喺香港食好貴 )
喺到都可以體驗下平時平民食肆少機會接觸到嘅食物 e.g. 意式雲吞
小弟平時冇食開好西, 唔識評價啲食物掂唔掂, 主觀覺得啲食物味道唔錯
同行朋友喺香港間唔中有食酒店自助餐/好西, 佢就話呢到嘢食味道一般
至於服務方面我就覺得好好
唔知有得免費叫熱飲, 啲侍應有主動提我地可以叫熱飲
之後佢地見到我地杯咖啡飲晒都有主動問我地使唔使再order杯
中間試過拎一碟木瓜沙律, 辣得濟淨係食咗一半就擺咗喺到 (整果陣見到個廚拎成粒辣椒同啲香料摏就知今次死火 )
咁食自助餐拎完嘢食但又食唔晒, 我覺得係件幾尷尬嘅事
但係碟木瓜沙律擺咗一陣就有侍應主動埋嚟問使唔使收走
中間有拎過其他食物食下停下、停下食下, 但都冇乜亂埋嚟收走啲食物
係呢點令到我覺得呢到服務好細心, 有觀察食客
以前聽講香港啲酒店好多餐飲侍應係請炒散? 呢到嘅侍應服務質素完全唔似散工

我覺得如果平時喺香港冇乜食開自助餐/好西嘅都可以一試, 價錢比起喺香港食平一截之餘(平日夜晚只係3xx港紙),仲俾到酒店餐飲應有嘅服務質素
如果平時喺香港有食開自助餐/好西, 期望味道/食物質素要有一定質素嘅話, 可能要再做下功課貨比三家再做決定

btw, 講起啲刺身接近室溫, 唔知泰國人本身係咪唔驚食室溫刺身
果陣時喺goji冇食刺身 (心諗平時香港都食開就冇拎), 唔知goji咩情況
之後喺另一間食肆涼拌三文魚 (聽人講嚟泰國就要試下泰國人食法 ), 點知擺落口個三文魚唔凍嘅
再之後去某大商場food court, 見啲攤位係就咁攤啲三文魚刺身賣
(隔離係擺泰式鳳爪同埋生蟹, 有理由相信應該係就咁食刺身, 唔係拎去煮)
想試個蟹
點解唔坐內陸機?
想體驗下 又可以慳返晚酒店
一大朝早返到曼谷轉車
直踩去埋北碧嗰頭趕行程
佢服務唔錯呢點認同。 佢仲有3款即開蠔不過我唔食唔知水準。上網睇相有長腳蟹去到只有cheap cheap藍蟹. 如果佢d熱食熱d既會好好多,不過唔知係唔係因為當地天氣熱所以專登keep住暖就算
岩岩係曼谷返黎
自由嘅空氣真係好好
黎緊12月去泰國,請問香港邊度換泰銖抵啲?諗住唱少少水腳費先
你上咩網訂?
我喺官網State Railway of Thailand訂
啱啱終於比到錢喇
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞