曼谷旅遊討論區(5)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
想問下有冇ching住過呢間酒店?覺得好唔好?
大師請問有冇間facial店既名
takashi tokyo
喺mike shopping mall

central festival 最底層都有間 唔記得咩名 好易搵 少人啲 貴啲啲 高檔啲啲
房大同算新,有露台,早餐一般
有洗衣機微波爐大雪櫃soundbar
樓下有七仔開到2230
近夜市同商場行10分鐘左右
商場都多餐廳,亦有小市集賣嘢食
泳池唔算大不過有桑拿同gym房

可以一住
但係如果你去嘅地方係bts沿線多的話
要考慮Asok轉線可能要三四個字
坐咗兩日鐵最後我都係call grab出入算
感激有你咁講就放心
如果住Sukhumvit或者asok有無邊間新酒店推介
下個月會去芭堤雅過聖誕節同曼谷跨年

有咩餐廳推介
Hilton間Horizon 如何?
毒撚一個人打算去水上樂園玩,結果問完發現好多滑梯都係最少要兩個人
見BKK D BARBER SHOP唔貴走去試下, 卜左個剪剃同FACIAL 既PACKAGE....佢老味最後只係齋洗剪完就算. 到比錢時佢就冇收我FACIAL PACKAGE當左我普通剪但都比佢網頁既價貴左100B. 返到酒店望下個網原來普通既洸剪已包埋剃蘇......
少少分享,大家可以截到的士計咪錶嘅話,真係唔好叫車,呢幾日經驗,發現截的士計錶係平好多

最初用bolt叫車覺得平均฿18x已經唔錯,但琴日iconsiam出面排的士出返Central World,連塞車搭咗超過35分鐘,最後先฿110

不過一到夜晚,你預全部的士加tuktuk都唔會肯計錶,起碼฿200起先肯車你,呢個時候用app叫車就方便d,我只係用過bolt
然後今次住Sindhorn Midtown Hotel Bangkok,覺得超好,可以推介地點好方便,有泳池,可以早check in,行出bts站六分鐘,Central World, Siam都係十幾分鐘。行幾步出面亦有間做massage,環境乾淨,唔係cheap個隻
搵多個毒L一齊滑
我一開波就call grab
一月會去曼谷玩一個禮拜想去埋沙美島玩三日兩夜 睇火舞同埋玩水上活動,想問吓各位意見應該一落機就直接出發羅勇碼頭,去沙美島玩咗先。定係去曼谷玩兩日再出發沙美島,然後返曼谷繼續行程會比較舒服
機場去酒店 kkday/klook vs grab
邊樣平啲
grab係咪好貴?
我無down呀,只係用咗bolt,機場出市中心連highway路費,就二百七十幾泰銖。普通搭peak hour就海鮮價…..我覺得市內搭如果過二百都已經算貴
到時down晒兩個望下先
google grab啲人話越來越貴
樓上又話踢單個啲

所以諗洗唔洗book kkday個啲車機場去酒店
但應該去到先搞都ok
有無人諗住/試過搭bts出返市區/酒店?
晏就機去到應該好塞車 見搭bts都唔洗好耐
我1800先落機 往要舊機場,我出市區實塞到仆街😮‍💨
凌晨機落 bolt會唔會難call
我同你差唔多時間所以諗緊搭bts 好似都係1個鐘內
你新機場就有得揀 bts,我舊機場連bts 都無
DMK而家有鐵到喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞