曼谷旅遊討論區(5)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
去到先整都得 有得比cash
住ibis bangkok siam if 係行街多
sukhumvit 24 新淨同交通方便
phra khanong 最平仲包早餐
其他遠舊
酒店住 Siam嗰頭,近近地有無咩美食推介
Laem Chareon好唔好食?我見泰國小阮youtube介紹呢間。
阿媽想食海鮮,搵到幾間食海鮮,執緊行程。
有冇人去過狗骨島?
inter
想問大家如果一個人去 你地係咪都會住酒店
係, 泰國酒店咁平
垃圾到不行
係曼谷你要揾一間唔好食嘅餐廳其實有難度
呢間連鎖垃圾 貴 份量少到傻 連碗白飯都少過人 食物唔熱
不過分店多 環境傳統老人家喜歡 唔難食
klook 等於賺多你一層
但鴨記唔就腳咪klook
唔通住港島特登去鴨記買咩
一來一回都幾十蚊又嘥幾個鐘

club sim應該最貴
入軍營玩? 買定package?
搭架車驚唔驚
其實ok 出入call grab bolt
我之前都同兩老去
出入搭grab 行下街食下野同埋按摩
唔驚
我疫情前帶兩老唔係好work
諗住搭grab好方便
但實際同預想嘅完全唔同
一塞車時間就要搭BTS 有啲站淨係可以行樓梯
重點係我阿爸阿媽同佢父母一樣 唔鍾意按摩
行攰咗變咗得返坐低食嘢揀
但係咁食佢哋又食唔落
佢地都明一家人去旅行好難得 攰都頂住
但係都見到佢哋真係辛苦
所以有日朝早食完早餐行完超市都比佢哋返去休息
嗰下就發覺佢哋真係老了
決定咗下次帶佢哋去台中包車 或者去日本自駕遊
我都睇完諗住帶屋企人食,好彩俾你講一講
同父母去旅行就係咁樣
不過我上次有包車去水上市場
好彩塞車佢地都冇乜點出聲嫌三嫌四
同埋佢地好中意食榴槤同海鮮

我阿爸阿媽唔食生冷野 又唔食牛
佢地對日本冇乜興趣咁
所以佢地幾中意去泰國

其實你父母都好好 就算有啲攰都冇怨言
之前睇過好多都話去旅行途中鬧交
去完一次唔想再一齊去

其實都係要睇佢地平時中意做啲乜
先揀到岩佢地既地方
最重要係一日唔好安排太多行程
一齊plan行程 比佢地參與多啲
唔好好似比人帶住走黎走去咁
睇到第二段笑撚左
我老豆又係唔食生冷野 又唔中意行街
但呀媽勁鍾意去日本食野shopping
呀爸鍾意陽光與海灘 呀媽就勁怕曬太陽
諗同佢地去邊諗到頭都爆
我父母係直接話佢地返酒店 叫我玩得開心d
所以我第一次同佢地去完台北
隔左勁耐先再同佢地去 就係泰國 但都fail
去之前完全估唔到佢地唔鍾意按摩
明明係香港都會去推拿
搞到每日食下野 massage 既plan 錯晒

而家了解多左 希望下次成功
除咗jodd fair 仲有咩夜市推介平日夜晚冇嘢做
The one ratchada
恰圖恰市集好唔好行?
又準備有q&a啦大家ready
錯post柒咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞