[十月新番]機動戰士高達 水星的魔女 集中討論 (5)

1001 回覆
13 Like 6 Dislike
flip flappers, kill la kill
老母咁撚大力,可以一手扔隻機械手上去。
魔女 (力量:99)
我諗面具女(懷疑老母)先係魯魯修
女主反而係朱雀

屌那星喺之前已經度橋幫白毛偷走
佢老母安排入學校應該有全盤計劃報仇

btw女主原來一早知佢老豆死撚咗既話
咁佢仲可以on99無仇恨人格又真係奇撚怪
就係諗起佢
佢知佢老豆死撚左同佢知老豆點死係兩回事喎
能登
應該係低重力狀態
好多室內場景都係飛黎飛去
得果4歲識鬼咩仲要唔係親眼睇住
不過佢老母冇理由冇由細教佢要報仇
你係唔係唔記得左宇宙有慣性
次元霸王流 真係好撚煩
冇嘅佢生日嘅時候唱吓生日歌, 叫返佢本名 畀啲料佢睇下
死左老豆好難唔知
但唔知點死真係唔出奇
狸貓D資訊完全黎至佢老母
老母唔講/9up佢就唔知

好似風靈咁
第一集開晒浮游炮驚死人唔知部野係Gundam黎
點知第二集前半就話狸貓連風靈係Gundam都唔知
首歌似係(攪掂/就攪掂)仇人就反佢老母行出自己既路
佢唔應該搵女聲優做主角囉
玩得超級系就應該設定為開大招必定收人皮
你前言不對後語,講啲唔講啲,但又話我駁唔到喎,我估你係想同我傾啦
但我又唔知你想傾啲咩,咁我咪要好似猜謎咁解讀你嘅說話,再諗下你到底想我駁啲咩,答啲咩囉

另外,你覺得個劇本好唔好睇,定九唔搭八係好主觀嘅事,我已經講咗兩次喇…

總之你覺得最尾三分鐘白毛同老豆對話好垃圾係咪?嗱咁呢點我諗我地都有得傾嘅,而我係咁睇嘅:

審判一開始白毛老豆都係「我話點就點啦」嘅態度,就算老母點求情點駁都冇用

呢個時候白毛入嚟,白毛講咩其實對老豆轉駄唔太重要,而的確白毛老豆態度依舊
白毛對白毛老豆嚟講只係一個未試過自己搵錢仲多多聲氣細路,而自己係領導緊一個大財團,冇必要聽佢話

但當老母話會公開技術,決鬥可以收集更多有用data,夾埋逼婚惡霸老豆話部機可以提高收益,啲人開始黑面甚至喺度嘈喇

畢竟財團呢樣野就係建立喺錢上面嘅關係,冇人想同白毛老豆作對,但更加冇人想同錢作對(好有可能財團其他公司都有私底下研究高達),簡單啲講就係白毛老豆氣勢輸咗喇
再加上財團成員同白毛老豆,比起白毛同白毛老豆,前者嘅兩者地位接近啲,所以白毛老豆焗住接受決鬥要求

唔知你接唔接受呢個解釋
我真係冇乜感覺
但有D位真係要無視都真係過唔到自己嗰關

好囉
就算擺低對大河內嘅偏見
真係要認真講有咩唔好,三集以來真係可以好多嘢講

1. ep0同正篇反差太大,老豆作為金主同集團嘅主席,俾人用高達搶咗個女已經冇哂威信,連間細公司嘅業務搞緊咩,間公司嘅代表係咩人都要咁嘅場合先了解,同佢0話嗰陣話殺就殺嘅態度已經好唔同,亦都唔明開會來做乜,其他公司CEO都冇say嘅,直接屈女主間公司整高達cut funding就搞掂啦,審來都多餘

2. 白毛表面反叛,實際上根本就接受咗婚約,屁孩兼花瓶,最可憐就係連同學都知除咗係獎品之外都係一無是處,冇父幹嘅話佢連電視姬嘅角色都做唔到

3.
問:你戴住面具叫我信你?
答:(拆咗隻手)喺水星做嘢好撚危險架!

Dunno up mud 7.

同麥基利斯望住千軍萬馬去緊火星仲笑笑口一樣唔知做乜鳩,做愛德華好型咩宜家?

爭在未講如果冇面具我一早死咗了(隨便話我UC廚吧

4. 老豆:你以為因為你係我個女就可以同我對等咁對話?

其實佢冇講錯,公司開緊董事會,主席個女有咩資格行入去鬧人,佢提出決鬥先係最唔大人嘅行為,退一步講,面具女一早就留咗一手,就算冇佢踩場都係會決鬥解決

5. 最根本嘅問題係,一間公司嘅決策點解要靠決鬥去進行? 即係呢個世界決鬥同食㦸一樣係拒絕唔到?
EP0有講

唔怕劇透就睇
一係敵人, 一係死得好慘
cls
大河內既野考據棧傷自己心
不要再說了
人渣扇候補機會極高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞