[十月新番]機動戰士高達 水星的魔女 集中討論 (5)

1001 回覆
13 Like 6 Dislike
Biscuits
今集算唔算回應左部份人一直屌果果幾個point

1. 點解女主揸住部禁機返學都冇事
2. 前傳個老母去左邊 (我估個面具女show隻手出黎已經暗示左係老母)
3. 白毛女話係逃走但點解係係宇宙漂浮

暫時d劇情同畫面都幾吸引人,keep住build up緊個世界觀同時又有埋伏線

真係好期待後續發展
駁唔到就話仲係第二集
但呢度大半人就已經話成集低質政治俾大河內打臉
有人講冇佢講
又有其他point架啦
唔係啲妓者點搵食
今集如果唔係白毛亂入,風靈被人拆硬,紅毛都被退硬學。咁睇黎紅毛老母(暫定)原本就plan左放棄佢地(風靈只係複製量產型,紅毛係複製人?)…覺得怪怪地,希望之後會好好解釋番。
55 你講得啱 低質政治劇

所以曉擊霸喺度當唔當高達 如果有浮遊炮先當高達 咁RX78係咪唔當
樓上已經有

下面兩位轉得冇咁快
真係唔好變少女革命機
咁多公司, 方便出外傳新機
啱啱睇都覺得太快比觀眾知老母身份,但細心一諗高達史上又真係冇乜邊個面具人係呃/暪到觀眾
退學根本就好小事
又唔駛死

之前睇有人分析
個老母既復仇就係將高達技術引返入個集團
令到d 部門之間爭黎爭去死鬥分裂
最後佢就收尾刀令仇人冚家剷
諗起86
白毛亂入都係老母預計之內
得26集,冇得好似以前拖戲啦
其實好多大企業既總話事人
都係好霸道、自我中心、全世界得佢一個岩晒
steve jobs 果d 都係咁比人話
如果係真正天才
的確可以無視所有人
連隻手個gund都一樣wo清
我都覺得老母就係想用呢個方法復仇
引入高達技術比成個集團
等個個都脫離唔到又無法放棄高達呢個技術,更甚為左搶技術而爭個你死我活
用高達技術令佢地瘋狂同自毁
其實好明顯d咩野政治鬥爭大企業乜乜乜都唔係核心
核心係父母操控人生既少女少女會點樣擺脫呢個命運
上集俾人打爆俾觀眾笑果個少爺返屋企俾老豆兜巴星
原因只係因為老石個政治聯婚大計失敗而唔係佢太串或者做錯咩事
白毛就唔洗講啦今集已經倣出現實冇乜人做到既反抗

真 求其作個理由話隔離公司竊取左d開發資料又可以整多幾款新機出黎
家下叫分享技術
理得你最後成套系統連私家ai都抄埋落去
最後又係射一套波波jam你線收工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞