東鐵讓座衝突|自稱「台灣媽媽」發文:或許港台博愛座定義不同

577 回覆
5 Like 567 Dislike
關愛座 = 剝削普通人既權利
台你老母啦,死陸妻,台灣佬娶支那婆
自己都識講老弱婦孺
邊隻字包左細路
咁就快d躝喇死台狗
我比全費要坐,你比特惠嘈乜鳩
讓就人情. 唔讓就道理.
從來唔會讓比細路特別係嘈住要坐嗰啲
細路仔矮,重心低,跌一跌有咩大不了
我跌倒仲傷過佢啦,而且又唔係我搞大佢老母個肚,我點解要讓。
雖然我都講"讓就人情,唔讓就道理"

有需要糾正
孺 => 小孩子,幼兒:~子。

https://www.zdic.net/hant/%E5%AD%BA
個仔我迫你生?
你老公我迫佢中出你?
自己生完要人讓你坐
仆你臭街咁你唔share啲奶粉錢俾我?
因他們話關愛座是卑小孩,但MTR就没有講明的,搬外ー套来,隔離條友就有野嘈
香港人閪格又成功輸出外國
喺台灣生活唔好?走嚟接受共匪管治既生活
讓下台灣人
打好國際關係
我地仲要靠台灣幫
係老弱既婦孺
唔係純粹婦孺
分開咁計既話唔通見女人就要讓
所以政府真係要教育所有巿民,無論老幼,有需要坐就搭的士,小巴,或者叫屋企人開車。地鐵巴士坐位先到先得,唔好為其他人製造不必要的道德壓力,尤其係用緊優惠兩蚊搭車嘅巿民,已經有納稅人津貼,重要唔讓座好似罪人咁。
想講台灣用互聯網嘅習慣真係好特別
只要公開/有其他人睇到(人數>1),任何人喺任何平台講任何嘅嘢,全部都關佢哋事,全部都可以做新聞
王喜嗰單已經好笑(順便屌柒多次綠共側翼)

嗰度啲人咁得閒mon住啲寫繁中嘅人喺網上講過啲乜
如果有咩講得唔啱心水,一係做新聞,一係告人妨礙名譽
依家單嘢傳咗開去, 想移民台灣班人就含得L..
上次王喜俾人篤爆咗個鼻, 最後都係要自己收聲兼收皮.
黃秋生又係爆晒鼻, 都唔L夠膽出聲.
咁馬英九都係台灣人
曾志偉都係香港人
關香港人撚事

網上圖
條臭閪係到單單打打先
關愛座係唔應該出現香港
基本上是但一個香港人都需要關愛
最撚憎人生仔女 生到全世界都要就佢對仔女咁 痴撚線
對仔女好似人人有份既咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞