東鐵讓座衝突|自稱「台灣媽媽」發文:或許港台博愛座定義不同

577 回覆
5 Like 567 Dislike

日前在社交網絡流傳一段影片,兩名女子在港鐵東鐵綫列車車廂內,批評在場的乘客未有向小童讓座,隨後與乘客爆發口角衝突,更導致列車一度暫停行駛。相關影片在網上流傳後引發熱議,不少人批評該兩名女子的行為。事後,懷疑是涉事女子、自稱為「台灣媽媽」在網上社交平台專頁投稿,指在台灣從小被教育博愛座是老弱婦孺,「或許香港博愛座的定義不同」。

Facebook群組「屯門友」昨晚稱代兩名代聯絡他們的「台灣媽媽」發文,並稱她們是「台灣嫁來的台灣媽媽,老公都是香港人」,沒有理由受到這樣對待,並指事情已造成在香港的台灣人強烈不滿,「真心不希望因為誤會而造成台港之間的隔閡」。

專頁又引述「台灣媽媽群組」資訊指,「台灣媽媽」當時先用英文禮貌詢問「博愛座(關愛座)」的人是否願意讓座,「對方也願意了」,於是小孩詢問媽媽「博愛座」的事,「台灣媽媽」則教孩子老弱婦孺定義,但指「旁邊跟讓座無關的香港人聽到媽媽用國語教孩子要讓座給小孩,就很不爽的指著媽媽說為什(甚)麼一定要讓小孩,然後開始拍媽媽拍小孩」,並指「請同理一個做父母的心情,你對我怎樣我沒有關係,但你為什麼要拍我的孩子!?於是才有後面這件吵架的事」。
https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E7%B6%B2%E4%B8%8A%E7%86%B1%E8%A9%B1-%E6%9D%B1%E9%90%B5%E8%AE%93%E5%BA%A7%E8%A1%9D%E7%AA%81-%E8%87%AA%E7%A8%B1-%E5%8F%B0%E7%81%A3%E5%AA%BD%E5%AA%BD-%E7%99%BC%E6%96%87-%E6%88%96%E8%A8%B1%E6%B8%AF%E5%8F%B0%E5%8D%9A%E6%84%9B%E5%BA%A7%E5%AE%9A%E7%BE%A9%E4%B8%8D%E5%90%8C/341679
臭閪無分國界
繁體支那不意外
女人
但個個位好似唔係關愛座黎
根本關愛座呢樣野就多餘,又唔係強制,搞到咁多社會矛盾,明明年輕人都可以因為攰/唔舒服而需要坐,真係想讓座嘅其實邊個座位都可以讓
兩條八婆唔L死都無閪用
根本同係唔係台灣人無關係,亦都無針對台灣人,因為由一開始就誤會左佢係贏國人
台灣最美麗的風景是人
呢件事係台灣發生結局會唔同咩
台灣啲後生一樣會屌
淨係會讓俾大肚婆或者明顯行動不便嘅人
細路唔會考慮
老又要讓 細個又要讓
咁唔駛坐啦
學番你地講

香港冇欠你台灣架
無論係香港台灣,都應該有選擇讓唔讓的權利,老馮咁的態度一定唔讓
台灣人講國語, 幾時變左講普通話
當60 幾仲係壯年,我都唔知幾歲叫老同幾歲叫幼
點解要強調台灣,台灣都唔認同你又點
我覺得

深層d 就係香港呢個地方令人好大壓力

咁小既事都可以上報真係痴線
有需要人士一說唔能夠用age group分
可能整親腳,可能條友病左呢

再者就算你有需要人讓,咪主動開口客氣問邊位願意讓比你,就算無人願意都無計
而唔係睇中邊個位就影相迫人讓你

台灣最美的風景係人情係因為呢班友唔講道理,行事如同紅衛兵
有冇人問台灣人杜汶澤點睇?
窮L又要生,細路一定要坐,呢兩隻bitch都cls

無錢買車就搭的士,的士都搭唔起,就坐頭等,咁都唔捨得比就認命企啦dklm,個個都俾咁多車費,點解就係要就哂你

講自己係台灣人都洗唔到白,盞影衰台灣
小朋友精力仲好過大人,讓乜鳩
一日新移民一世都係新移民 本地人永遠都睇唔起你
冇得怪人
撐台灣手足,冇位我自己跪喺樹叫佢坐上黎
支那狗扮台灣人?
冇分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞