東鐵讓座衝突|自稱「台灣媽媽」發文:或許港台博愛座定義不同

577 回覆
5 Like 567 Dislike
啱 台灣人咁撐香港手足 黎到香港都唔讓座比人
事情已造成在香港的台灣人強烈不滿

入鄉隨俗,識唔撚識呀,咁撚不滿就番台灣睇最美麗風景啦,學台灣人講:香港無欠你哋㗎
我記得fb有人回覆話台灣關愛座寫果幾個人仕同香港一樣

不過我記得台灣好撚本末倒置 架車有冇人都係無人會坐關愛座
並稱她們是「台灣嫁來的台灣媽媽,老公都是香港人」,沒有理由受到這樣對待

你哋老公係邊度人關我撚事
又想扮同香港人有密切關係
又要口口聲聲提住繁支嗰邊係點
///並指事情已造成在香港的台灣人強烈不滿///

吹大D
台灣本土一講到搏愛座都係話任何人都可以坐得
嫁左嚟香港就唔該入鄉隨俗啦 呢度講廣東話架
杜狗讚 .jpg
女人都要讓
“指事情已造成在香港的台灣人強烈不滿”

關我撚事
真,咁唔滿意咪同香港老公離婚
改嫁俾繁支人囉
其實係果件臭閪問題
無撚有錯
分分鐘根本唔係台灣人
以為扮台灣人就可以俾人屌細力啲
同意
一日當中可以有好多唔如意既事, 如果唔係嚴重損害自己利益既, 根本唔洗咁神經質
Planet of the apes
D位比晒2蚊半價坐 比全票坐下都唔比 屌你老母
台灣都屌柒佢哋, 講出嚟影衰自己國家
話咩自己嫁左香港人無理由得到呢個待遇
姐係條友覺得在港外國人無同本地人結婚就較低等?

呢個就係台灣人的問題,永遠唔講道理而係種姓制
白人, 日人就最高
跟住就台灣人,中國人低台灣半格
馬拉華人等就再低d,香港人最低
博愛座原名唔係叫批鬥座咩
關愛座岀左之後我一定唔會坐

但係我坐其他位就一定唔會讓
你一個小小台灣人代表到台灣為左爭位引發台港隔閡?
佢哋仲同聲同氣過我哋,根本好多台灣人對去大陸旅行都唔抗拒,仲出埋遊記!
就係佢哋老公廢,無錢買車連私人司機接送呢兩件臭西,的士錢又俾唔出,所以先會出現呢件on9事件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞