東鐵讓座衝突|自稱「台灣媽媽」發文:或許港台博愛座定義不同

577 回覆
5 Like 567 Dislike
有陣時就算唔攰都唔撚想讓呀,見到啲賤種藍絲廢老,你想畀佢坐?
叫你投資台灣生意畀錢當地人,養個班繁體支那種嘅時候就與香港同行

香港人啲錢去撚咗台灣之後就一腳踢開你,叫你港狗港仔共諜中國香港人

以前真係冇咁憎台灣人,而家發現民進黨同國民黨共產黨的樣都係屎,只不過係包裝好睇啲,以後唔會再去台灣

連登仔諗多咗唔好以為台灣人與香港人係同一陣線,選舉嗰陣時就自己人,台灣人不知幾撚想香港人畀共產黨繼續迫害

嗰班死賤種到今時今日都係話香港快啲畀共產黨搞就好
支那有句話,叫又當又立
就係咁
港狗港仔共諜中國香港人 呢啲已經係日常
所以d人台狗繁支 都係禮尚往來
琴日睇就係呢件事有港台留言罵戰
仲鬧埋廣東話係狗話

唔知遲啲佢哋會唔會發展到
攻擊埋香港人語言

呢幾年先出現嘅奶台人士
真係好忠誠
大堆歪理盲撐踩港人抬高台人乜都出齊

一個外人去支持其他地方嘅人 去到呢個地步
真係得台粉 就算係奶日奶美嘅台人都唔會係咁癲
以前細個無關愛座個陣d人幾識禮讓,以家反而無晒
所以我而家好支持國民黨
新加坡教識咗我
自己唔掂唔緊要,人哋衰過自己就得
台狗死全家啦
根本就係同一套 日本都係 佢自己計埋細路之嘛
一句講晒
呢兩個台灣婆去到日本同外國仲敢唔敢咁樣?
唔敢嘅話就即係恰香港人
係咁強調自己係台灣媽媽
暗示你哋香港人要識做
台灣人唔係以為自己高等過香港人呀嘛
人哋以事論事姐

台灣媽媽」在網上社交平台專頁投稿,指在台灣從小被教育博愛座是老弱婦孺

人哋從小被教育 你哋係咪無受教育 唔識得讓座比細路
問題係台女借「教仔」畀說話成車人聽
之前王喜比人隊爆缸唔係話要入鄉隨族咩 叫人唔滿意就滾出台灣咩 依家去人地方又突然唔使嗱 咁不滿死返台灣囉
影人地小朋友好難怪唔爆seed,道理喺邊都好,搞得人地小朋友預左對面父母衝出嚟擋
仁濟座丫笨 起埋好無
「台灣媽媽」在文中續指,在台灣從小被教育博愛座是老弱婦孺,小孩子亦需要被讓座,因為年紀尚小,怕他們跌倒受傷或因煞車而飛出去

跌得死你咩唔好玩啦香港啲地鐵算行得好穩

同埋小朋友啲精力好過大人,唔好縱壞細路啦,企下洗死咩
你幾可見過啲少奶奶要逼地鐵
仲要上東張XX話自己好委屈🙂
唔知有咩解究🤪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞