東鐵讓座衝突|自稱「台灣媽媽」發文:或許港台博愛座定義不同

577 回覆
5 Like 567 Dislike
我就好均真 行動不便嘅老人(唔係中氣十足嘅廢老) 孭住嬰兒嘅照顧者(好少 因為而家有BB車) 孕婦 傷殘人仕 都一定讓
其實好簡單
企得唔穩就俾佢坐
企得穩即係無需要
你老母閪戇撚鳩
讓碌鳩呀,我想讓自己會企起身啦
冇錯👍
明明呢種價值觀已經好普遍
關愛座呢啲多撚餘嘅設計
-0-0
求下你放啦
入fb大埔谷講啦,啲師奶唔撚上連登㗎

屌你 好似查吓台灣都好似冇話要讓畀小朋友楚
台媽
如果有人逼我起身
即係想同我爭個位啦
我又畀咗錢有合理性支撐我坐
如果都仲要逼我起身同搶鳩我錢有咩分別

連埋台仔最鍾意嘅日本
我係個台妹嘅老公, 會即刻叫老婆收聲, 聽日老公點返工, 實比人笑到面黃
一個話自己係BBC , 一個話自己係台灣人,不過國籍係中國
滾你老母

用埋啲支那用語

躝開都唔撚識就咪上連登扮本土香港人
唔放死全家
其實件事已經傳到返台灣,俾佢啲同鄉笑緊了
你兩個人嘅事,道德綁架全港台嘅人
有冇搞錯
由一開始未必錯晒,但到現場嗌交,再搵群組發文出聲明,越搞越大,根本就證明兩個都係八婆,唔認錯,唔服輸,所以先搞到咁大件事
講到咩在台港人不滿,咪都係同你哋圍爐嘅八婆。明明自己潑婦就要賴文化差異,不停搞大件事。
身在異地,本身就應該入鄉隨俗,自己踩中左所謂嘅文化差異,本身就應該道歉,唔係大大聲同人嘈完,攞唔到彩就話文化差異。
你試下去回教地方坦胸露臂然後話文化差異?或者你又試下響日本地鐵大大聲講電話然後話香港台灣都係咁?人在異地,無水準,仲衰過鄉下人。
而家係學你台灣人果句呀 :不喜歡就滾回去
台灣幾年前搏愛座都搞到滿城風雨, 變晒批鬥座, 所以一見到呢D麻煩乘客就會反感
我見幾個唔同台灣post top comment都係丟瞼丟到外面去
依度係連登

係本土香港人反支那論壇
香港人去到台灣班人就又呢又路 郁啲就唔中意滾回香港
依家係香港要人跟你台灣個套 死撚開啦台狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞