我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 38 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
18 Like 20 Dislike
悠二巴幾時會出13代+4090 list
呢兩日的了
我覺得.SSD隨時入得

就算入都應該唔係太誇張咁暴跌
其實而家都出得的了

不過應該下星期我可以正式出List

始終有埋cpu價好d

不過4090而家冇貨了
我再度度先
如果買SSD好啲,應該買邊種?
係咪最少要買 TLC + NVMe 4.0?
有冇啲性價比推介?
gigabyte b650 itx 10月尾前買唔買得到?
消費券就到期
都係想乾手淨腳砌部 high end 打吓機啫,搞咗成晚真係心很累...

大叔想唔認老都唔得,真心冇諗過砌機都要經歷埋入票買樓嗰種患得患失
2tb的話.我個人覺得.aorus gen4 2tb唔差.個價都OK.起碼快得黎.叫做有dream
我真係唔知.睇情況應該冇咩可能

官網都未有.代理未到貨

唔知咩事

不過我有收到風點解今期Giga官網update咁慢.z790直頭全球都冇價錢出

因為Gigabyte今代所有底板都做大改.由PCB所有設計都改哂

之前
z490 z590 z690
b550 x570 x570s
都係同一PCB下去微調

所以你見到今代gigabyte無論樣又好.定係供電散熱器全部唔同哂.變得好唔錯

高階都決定左唔再追求爭取堆料之王呢個名(曾經Giga係.z390同x570個時)

但係實情上.最top既板真係做一塊蝕一塊.因為唔多人買.同埋其實d料已經對於當代或至新一代超到盡已經綽綽有餘.

所以giga旗艦板唔可以話cut cost.係賣平d.又保持返旗艦應有水平

全力投資落中低階呢d最多人買既級數好過
聽你咁講.......我都好灰

唯有希望....第二水快d有

MSI第二水就下個月頭至中先有

giga asus就今月底.....
會唔會有降級散熱嘅mini版4090,我見d評測話4090根本唔需要咁勁散熱,可能2槽雙風扇都夠做
2槽雙風扇咁又唔得

始終都叫做450W卡

但我諗唔需要咁長.同咁厚就真既

其實用返3090個種size再改良下設計其實都夠.雖然會熱少少.但唔去到降頻其實冇咩問題
第二批貨仲會唔會要限砌機先可以出?
今批啲卡大部份都限砌機先出完全出唔到手
下星期intel 13代會唔會一樣都係限砌機先俾出?
13代我唔會既.不過我睇情況或者會set可能跟底板咁樣.如果係少貨的話

我相信如果用緊12代既人.大部份未必會上13代.

絕大部份既人應該都係好舊平台砌新機先會買13
4090張張都咁撚長
12代cpu會唔會減價
我就係你所講既少部份人....
用緊z690 hero見到12代同13代可以兼容先想換埋上去唔洗換底版
所以求神拜佛緊唔好限死砌機先俾出
暫時睇落tuf好似最平?
月底第二水會唔會返貨
今代想揀技姦板 想知20號會有價有貨未?塊master係咪已經最高階?

所以今代要睇好機箱

其實好多都裝到既.不過如果前面再裝埋水冷就有d都未必得
non k 個堆仲加左價

因為產能少左.預等13代

K反而降左少少
我會盡量
我所知.月底就係返TUF
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞