我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 38 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
18 Like 20 Dislike
你用途係咩先

打機的話.你會玩咩解析度同hz
本身就係

amd一係降價.一係等3d版

但我硬係覺得3d版最多同intel 13打平.價錢冇優勢
悠二ching
想問新機到左係咪已經有齊WiFi driver and display card driver ?
請問如果買hdd 3/4TB有無推薦 主要拎嚟save啲data 唔需要高階果啲

自己都有睇啱 WD Purple WD42EJRX 4TB 5400RPM 3.5果隻 不過唔知同seagate/Toshiba比較既話邊個牌子好啲
正常係的.如果有問題你可以到時TG我
諗住落單,但無咗gigabyte 6650xt?請問會唔會返貨?得佢有兩個HDMI output
最近砌咗部新機,燒機嗰陣GPU平均溫度上到81度,Hot spot 仲上到95度,用得耐會唔會燒壞張卡?

張卡係3060ti
應該唔會玩光追

我係比較錫機就住用嘅,唔敢推盡啲settings,聽到風扇大聲少少都會比佢抖下

另外想問下,12代i5同i7差得遠嗎?會幫到打機定係剪片?
火牛本身用緊antc hcg extreme 1000w
黎緊轉4090係咪換過隻1200w好啲
悠二巴

幾年前砌, 想升級打到新PC game:
1. 顯示卡可以買3060Ti 定3070 ?
2. SSD 2TB. 係咪WD Black™ SN770 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
悠二巴 想問下 3080嘅話有咩推介 I5
Giga 同msi 有咩分別5699同5580 果張
求問
水冷
valkyrie cp高d

nzxt cp 高d
咩機箱
msi丐版
1 x Intel Core i5-12400F BOX
價錢:$1,399

1 x [9月優惠]MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,020

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
價錢:$299

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x [10月優惠]Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 3080 MASTER 10GB GDDR6X (可單買或砌機 下星期到貨) (送AMP 900 Mouse Pad)
價錢:$5,699

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 750W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x Cougar MX340 Window Gaming ATX Case (三風扇版本)
價錢:$399

1 x MSI MAG FORGE M100A RGB Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$299

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $11,552
https://www.faroll.com/customize#MjY0NSwyODkxLDM3MzcsNDkyMyw0OTYxLDUwNzEsNTI1OSw1MjU5LDU1MTAsNTU3MSw3OA

咁樣如何
想問下
機箱打算AP201
顯示卡就技嘉水冷4090,冷排放頂
跟住CPU係13700K配貓頭鷹NH-U12A
會唔會好奇怪?

油耳會唔會入?
仲用緊Ryzen 5 3600
GTX1660 6G
電550W 80plus
應唔應該換之後出既4060
定搵GTX3060 2060升級
打算玩diablo 4 GTA 6 overwatch dota
基本1080p, 唔洗2K
頭先fd部機冇畫面出 msi底板debug燈長著vga
係咪死左cpu啊
Asus Z790 hero其他廠邊塊同佢同級msi giga etc
要最少10個usb同34條m.2ssd位
見epc果單電流聲搞到咁樣冇乜信心買asus

用緊asus maximus x formula,唔想downgrade太多,Z790 AORUS MASTER推唔推薦?

同埋個水冷EKWB EK-AIO 360 D-RGB 360mm係咪唔support z790?先用左2年唔想換
Msi 個case
Wd purple就得了
呢張好確定唔會再返
部機係唔係同我砌

如果係 俾個訂單編號我

我睇下
純打機i5都夠

你剪片先i7 不過你唔係太高要求 i5都剪到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞