我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 38 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
18 Like 20 Dislike
會呀會呀 , 即刻所有野停哂
悠二想你幫幫手
想砌部機可以打下機GTA個類(開中高階)
剪少少片,
底板要內置wifi (sorry 我真係脫節太耐唔知而家係咪全部都有)
1 or 2tb ssd
16gb ram

8000-9000

有咩推介 同埋點樣經你訂(第一次幫襯)
唔記得咗落完單要等俾錢
早知上個禮拜落咗單先
少癲
一講完即刻可以俾錢
邊隻散熱好
但係你一直推人買6700xt
tower 100或者ssupd應該會好d

tower 100雖然話係itx箱但係實際L數係講緊31 litres 而且放到嘅風扇會多過sspud個兩款
而且睇d review走線位都幾多

meshlicious同meshroom s 都係得15 litres

建議巴打你去睇下review再決定
我有樣嘢請教吓

我聽講一般AIO平均壽命講緊大約3年,
大多數係死泵,通常都直接買個新嘅。
咁如果我洗多啲錢買隻4090AIO水冷版,
係咪on9過買正常風冷卡?
為咗好啲散熱同少啲slot搞到張4090用得個3年左右
好似好on9咁
買張散熱好啲嘅風冷卡係咪會耐用抵用好多?
悠老闆 幾時有得訂4090
其實係嘅 而且水卡要承受埋漏水風險

但係今代4090個size太大 就算係atx箱都有機會擺唔到 所以水卡係呢個情況下會好d

想長用梗係風冷卡
用水卡多數完保就放/完保再自己入埋個自組水,長用5年以上都係風冷
我應該唔會開訂了

貨始終第一水唔多.第二水開始應該就好好多

我會分兩邊.一邊只可以砌機.一邊可以單買
我減完200 個差距變左細

咁差距細.我覺得3060 ti OK
我覺得咁樣唔錯
你可以直接落單
1 x Intel® Core™ i7-12700F BOX 行貨
價錢:$2,460

1 x MSI PRO B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,110

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x [10月優惠]MSI Radeon™ RX 6700 XT MECH 2X 12GB GDDR6 (可單買或砌機減$100並送Giga AMP 900 Mouse Pad)
價錢:$2,999

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Tecware Flatline Mini Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$309

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,185
https://www.faroll.com/customize#NDA0MSw0OTAwLDQ5MjYsNTA3MSw1MjU5LDUyNTksNTI4MSw1MzUyLDUzNzQ
咁你打開部機箱側板.影一張機箱內部圖俾我睇睇
話時話giga 4090 nda件事係唔係完咗
呢個.搵左我客服先
呢兩日會出到
我都冇再問後續發事.都係個句.之後係原廠同原廠之間溝通同交代

呢d已經唔再輪到我地呢d普通人去講
我今次會砌新機所以會買新箱
但比著係我 如果地方太細我都唔會揀水卡啦
我寧願裸機或者搵個大膠盒裝住好過
耐用多一兩年 張卡性價比差好遠
搵左,試過轉拖板都係咁,話要成部主機收走一個月
如果兩三年就換一次件其實就問題唔大嘅

而且其實唔會話過左3年 個pump就會立即用唔到嘅
水魚卡
完保要洗多筆錢買卡/自組水
display 我想轉
Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti WINDFORCE OC 8GB GDDR6
請問係咪同級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞