我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 38 ) - Yujihw 重生了 新砌機List 黎緊大量開箱評測文

1001 回覆
18 Like 20 Dislike
悠二大神好,我朋友最近準備砌機,希望大神可以對佢嘅list畀啲意見:

1 x Intel® Core™ i7-12700K BOX 行貨
價錢:$3,250

1 x ASUS ROG Strix Z690-A Gaming WiFi D4 DDR4 ATX
價錢:$2,899

1 x G.Skill Trident Z RGB Ryzen Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZRX
價錢:$1,099

1 x Samsung 980 Pro Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$980

1 x [優惠] ASUS ROG Strix 850W 80 PLUS® Gold Fully Modular - White (現貨)
價錢:$1,199

1 x Corsair 5000D AIRFLOW Tempered Glass Mid-Tower ATX PC Case — Black
價錢:$1,139

1 x ASUS ROG Ryujin II 360mm AIO CPU Liquid Cooler
價錢:$2,599

總計: $13,165
https://www.faroll.com/customize#MTA4OSwzNTk1LDM3MzAsNDA0NCw0NDA1LDQ3NDUsNDc4NQ

另外仲想請教幾條問題:

1. 360水冷,包漏水全機賠償嘅話,除咗rog龍神,有無啲咩好推薦?

2. 我朋友主要想玩valorant同mon hun嗰啲,因為空間問題揀咗1920x1080的24‘’ mon,之後買display card如果揀n卡嘅話會建議用咩型號?3070夠唔夠?

3. 如果之後揀咗3070,psu可唔可以用750w?

利申:主板希望用rog,其他無太大講究

感謝悠二大神
AW2521HFL
2k144啦

價錢唔貴
配合10月嘛,砌機送哈囉喂門票
用緊了 唔夠喉
XV252Q 點睇?都係3000幾
如果144升級175根本冇意思
試過重裝n記舊driver
原來要用ddu黎uninstaller?
毒撚怕醜
你買卡的時候有合照嗎?
有俾錢
當然送貨
用ddu會乾淨d
用緊就唔使換啦
唔想送錢俾海洋公園
你呢個預算的話.我會真心建議你等13代

13代20號出.到時先再問我會好d
個畫面死咗郁都唔郁 聲都停埋
我部機都三年前係你到砌
之前都間中有呢個問題近排就密啲
你聯絡我客服先.聽落我估有機會係隻storage有問題
會唔會請多幾個cs
呢條List砌都砌唔到

隻cooler.AMD專用

你cpu.應該用黎頂住13700K? 係就OK
卡都係當住4090先

散熱器.風冷可以用U12A.其他冇咩問題
暫時OK既

係除左大時大節某d日子之外
知你好忙好多msg,但tg又見你已讀左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞