[JUPAS-HKUST] 科大JUPAS/NON-JU升學資訊

604 回覆
36 Like 1 Dislike
17dse想問下BIBU嘅嘢 有冇巴絲喺BIBU

我啊我啊 第一届Jupas直入BIBU㗎 有問題可以揾下我喎

我嗰陣係A1 UST BIBU A2 UST SCI A3 HKU SCI 純理科人 就笪唔係關於BIBU都可以揾下我喎

我想知多唔多人trans到過嚟 同埋BIBU算唔算喺一個major

BIBU同MAEC一樣,都係當一個major only

咁其實揀major 同trans系 有冇唔同 我真喺唔識呢啲

我啊我啊 第一届Jupas直入BIBU㗎 有問題可以揾下我喎

我嗰陣係A1 UST BIBU A2 UST SCI A3 HKU SCI 純理科人 就笪唔係關於BIBU都可以揾下我喎

我想知多唔多人trans到過嚟 同埋BIBU算唔算喺一個major

咁其實揀major 同trans系 有冇唔同 我真喺唔識呢啲

你可以直入SSCI SBM SENG
咁第一年年尾就揀major, SSCI SBM可揀BIBU

Trans系就另一樣嘢嚟

咁我major BIBU同trans過去 讀嘅嘢都喺一樣?
有幾個問題想問巴打 FYE唔係得600個位咋咩 我住好近
我n展 freshman 有咩ocamp同莊係幾好玩又識到女女 唔該巴打

Year1轉咗一年必宿
Engine ocamp最多女應該就IE啦 不過其實就算你係N展仔都可以報busi ocamp識女

thankyou巴打 報唔同學系唔會比人歧視既咩 大o定dept o

你係asso入? year1定2? 無記錯好似得gcs係自己玩之外 好多soc都對其他major開放 科大冇乜soc會歧視fm嘅 佢地當你地係寶啦 不過你都有心理準備有啲仆街好現實 見你唔active唔係嗰個圈子(major)就唔會點理你囉 始終ocamp都係為搵下莊 同埋你入到嚟玩ocamp表現正正常常就得喇 上面就係所謂嘅dept soc姐係civil mech cs soc嗰 大o就係成個engine/sci/busi school搞嘅ocamp 個人睇法你想major咩就玩嗰個major嘅ocamp啦 因為入面大部分都係啲志同道合嘅人 仲有hall o同一啲所謂興趣soc嘅ocamp 你想知再講啦

真係學到好多野 可唔可TG講多啲 我點都報自己DEPT O 識啲人 知多啲自己科既野

Sor 我冇玩過telegram 係咪user name嗰到改名 唔想俾人起底

Trans嘅意思係你原本major A科,再trans去B科
舉個例子,就係你原本MAEC,tran去BIBU

咁當然你要meet basic requirement先tran到,tran完就讀一樣嘅嘢

但如果你係入嚟入咗science school先,咁就未有major住嘅,要等到第二個sem完先有得揀,咁到時你可以揀BIBU啦。同樣,到時揀同JUPAS直入讀嘅樣係一樣

Trans嘅意思係你原本major A科,再trans去B科
舉個例子,就係你原本MAEC,tran去BIBU

咁當然你要meet basic requirement先tran到,tran完就讀一樣嘅嘢

但如果你係入嚟入咗science school先,咁就未有major住嘅,要等到第二個sem完先有得揀,咁到時你可以揀BIBU啦。同樣,到時揀同JUPAS直入讀嘅樣係一樣

最大唔同應該係如果由science school直入,year 2-3個英文course會係Language for science
但JUPAS直入,個英文course就係language for business
希望解答到你
maec 既話 直入、science入同business入有咩分別?
希望解答到你

唔該晒巴打
希望解答到你

但grad出嚟有冇分別?
maec 既話 直入、science入同business入有咩分別?

而家官網睇好似最大分別就係直入會year 1讀acct2010 fina2203
希望解答到你

但grad出嚟有冇分別?

冇分別

成堆鬼佬mk
之前見韓妹攬住兩個鬼仔上房
當然 要摺可以好摺 尤其係而家冇點強迫學生去參加活動 以前見你摺真係會趕人走
利申:住左幾年
可唔可以講下engineering
Gpa個啲啊/hall/收分

同場加問Aviation engineering

5200同之前一樣,都係睇weighting,如果加埋interview分都低過median就搏唔過
記得interview分係放5200喺band A先有得加

aviation應該係讀科大aerospace engineering,首先要入到mech,然後學校會問你有無興趣讀ae
mech收幾多gpa唔太清楚不過無civil cs咁高
hall全科大學生都一樣,fm宜家有一年必宿

低過median係要搏,但絕對搏得過
高過median係叫穩入

咁係我無咁樂觀,低過median實有人入,但係低幾多

低過median但高過min其實可以搏下

放A1啦應該得

而家官網睇好似最大分別就係直入會year 1讀acct2010 fina2203

仲有仲有
SBM入MAEC讀ISOM2500
SSCI/JUPAS入就讀MATH2411
可唔可以講下engineering
Gpa個啲啊/hall/收分

同場加問Aviation engineering

5200同之前一樣,都係睇weighting,如果加埋interview分都低過median就搏唔過
記得interview分係放5200喺band A先有得加

aviation應該係讀科大aerospace engineering,首先要入到mech,然後學校會問你有無興趣讀ae
mech收幾多gpa唔太清楚不過無civil cs咁高
hall全科大學生都一樣,fm宜家有一年必宿

低過median係要搏,但絕對搏得過
高過median係叫穩入

咁係我無咁樂觀,低過median實有人入,但係低幾多

低過median但高過min其實可以搏下

放A1啦應該得

自己去拉把行一轉
星期六日大把on9仔係到chur
不過engine大半人chur完多數爛grade(b-,c+
唔chur既話可以等食c-

仲有仲有

睇返syllabus,冇一個course係只有maec既人一齊讀,咁我點先可以識到同major既人
唔好以為year1爭入左major就可以輕鬆
之後每個sem又要摺拉chur assignment
又要chur intern
又要chur exchange
final year 又要chur 搵grad job
基本上4年內無止境競爭
唔好以為year1爭入左major就可以輕鬆
之後每個sem又要摺拉chur assignment
又要chur intern
又要chur exchange
final year 又要chur 搵grad job
基本上4年內無止境競爭

仲有仲有

睇返syllabus,冇一個course係只有maec既人一齊讀,咁我點先可以識到同major既人

我地JUPAS入嗰班都幾熟
但係開sem會有個MAEC gathering
Ching 升year 2?

仲有仲有

我地JUPAS入嗰班都幾熟
但係開sem會有個MAEC gathering
Ching 升year 2?

係啊
想問吓用ust calculator 計分 計完大概同mean最多差幾多先好擺A1搏吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞