[JUPAS-HKUST] 科大JUPAS/NON-JU升學資訊

604 回覆
36 Like 1 Dislike
有冇巴打講下B&M yr2揀qfin/gbus/rmbi gpa要幾高

qfin: 之前個mean係3.8, 應該3.6up都得

gbus: 基本要過3, 睇重interview

rmbi: 唔清楚

ecof 3.5up
rmbi 3.3up

maec 3.55up

fina 3.7 up

GBM 4.1 up

仲有都市傳說只要fulfil到major requirement就可以提早grad, 唔知係咪?
各位以往經驗最盡每個sem 可以overload到幾多cre ?
其實我咁問得都係想早d出黎做野暏

你只要夠120,讀曬requirment 係可以提早grad
利申:我快到可以提早一年,用左其中半年take placement 之後再慢慢讀埋佢

呢位巴打你trans左好多credit?

子瑜bb問都唔答

讀15cre都覺得chur
120 cre grad算

engineering無一科讀少過120 cred變相一定要讀多過15 cred

elec可以少過120(視乎讀乜elective),我跟死curriculum讀就119,變相要多個course
有冇巴打講下B&M yr2揀qfin/gbus/rmbi gpa要幾高

ecof 3.5up
rmbi 3.3up

maec 3.55up

fina 3.7 up

GBM 4.1 up

ecof 3.5up
rmbi 3.3up

maec 3.55up

fina 3.7 up

GBM 4.1 up

IIM 4.2up

ecof 3.5up
rmbi 3.3up

maec 3.55up

fina 3.7 up

GBM 4.1 up

IIM 4.2up

quit U 4.29 up

maec 3.55up

fina 3.7 up

GBM 4.1 up

IIM 4.2up

ust 4.300

ecof 3.5up
rmbi 3.3up

maec 3.55up

fina 3.7 up

GBM 4.1 up

吹大左啦

maec 3.55up

fina 3.7 up

GBM 4.1 up

IIM 4.2up

ust 4.300

連登仔 > 4.300

子瑜bb問都唔答

double major仲要acct都可以<120?
見樓上有人想入qf 講兩句
大學已經唔再係讀好書就有好工嘅地方 你本身如果真係窮嘅你會好吃力
我唔知你嗰屆啲qf人會唔會搞小圈子 而你又要讀書又要搵工其實好辛苦
再者 入qfin同搵好工其實都算spurious correlation, 入得去嘅人好多都aggressive同唔等錢開飯 所以佢地搵工係輕鬆啲 而唔係因為qfin帶到佢地有咁高人工
同埋我可以講嘅係salary report條數係有水份 扣返啲大陸人 應該好多local都係30k左右 一屆可能得幾個local攞到50k以上嘅offer
你自己諗清楚啦
大學已經唔再係讀好書就有好工嘅地方 你本身如果真係窮嘅你會好吃力
我唔知你嗰屆啲qf人會唔會搞小圈子 而你又要讀書又要搵工其實好辛苦
再者 入qfin同搵好工其實都算spurious correlation, 入得去嘅人好多都aggressive同唔等錢開飯 所以佢地搵工係輕鬆啲 而唔係因為qfin帶到佢地有咁高人工
同埋我可以講嘅係salary report條數係有水份 扣返啲大陸人 應該好多local都係30k左右 一屆可能得幾個local攞到50k以上嘅offer
你自己諗清楚啦

其實所有business major都有呢個情況
好major唔保證有靚grad job, 只係多D機會同人脈, 同埋多D高質同學, 大學4年仲experience好重要, 好似intern/case competitions之類
都係要自己再主動D先可以突圍

不過紅字個D唔多認同, 依加個情況未至於惡劣到你勁但係窮都搵唔到靚intern靚工既

maec 3.55up

fina 3.7 up

GBM 4.1 up

IIM 4.2up

ust 4.300

連登仔 > 4.300

u guys = 9 up

仲有都市傳說只要fulfil到major requirement就可以提早grad, 唔知係咪?
各位以往經驗最盡每個sem 可以overload到幾多cre ?
其實我咁問得都係想早d出黎做野暏

你只要夠120,讀曬requirment 係可以提早grad
利申:我快到可以提早一年,用左其中半年take placement 之後再慢慢讀埋佢

子瑜bb問都唔答

engineering無一科讀少過120 cred變相一定要讀多過15 cred

elec可以少過120(視乎讀乜elective),我跟死curriculum讀就119,變相要多個course

原來cs都係,一百一十幾cred
唔少人都會想讀個minor或者其他有興趣嘅major course
我讀個minor已經個個sem 18 cred

CPEG 應該過 120

子瑜bb問都唔答

a&f 119

子瑜bb問都唔答

a&f 119

Acct已經107
加埋fina得12 cre?

子瑜bb問都唔答

a&f 119

Acct已經107

fina 18
有6cre cc double count ar ma

子瑜bb問都唔答

a&f 119

Acct已經107

fina 18
有6cre cc double count ar ma

Acct+econ反而爆cre
小弟今年jupas應該入到
咁多位巴打知唔知足球隊難唔難入?

識踢下波應該入到
你自己諗清楚啦

ching係江河?
你自己諗清楚啦

ching係江河?

No
咁多人想讀maec既 咁多人對econ有興趣?
我覺得F4個陣學d micro 都幾得意既,但之後d macro唔覺得悶到仆街咩 係度計GDP,失業率

sports team 應該想入就入,除左兩三個要做下selection咁樣

sports team 應該想入就入,除左兩三個要做下selection咁樣

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞