[JUPAS-HKUST] 科大JUPAS/NON-JU升學資訊

604 回覆
36 Like 1 Dislike

讀maec有無A+先

就奇

渣架

禾差3分A

我差一分A-
其實點解想入rmbi
呢一科係business+math+comp
上面位ching 中學無讀過busi
同埋數底唔夠好有機會讀得好吃力
同埋個分差太分未必入到

個名勁囉
神科囉
英雄主義囉
個個dse 雞都係咁嫁啦

唔夠分入qf 咪入ecof再入唔到咪fina 年年大把依啲人
Jupas 又好mse 又好都係咁
core 4 m2 5 1013 B- 1014 A-
你見我搞成咁就唔好亂咁揀數嚟讀
rmbi重要讀programming
死完數重要死多穫呀

係咪得我一個覺得1013 14 D卷唔易考得高分
樓主

Chin3
Eng4
Ls3
Math&m1 5(3)
Chem5
Econ4
Phy3

A1 諗緊搏UST BBA/ENGINE/MAEC,各科睇邊個機會大邊個細?

engine>sci
樓主

Chin3
Eng4
Ls3
Chem5
Econ4
Phy3

A1 諗緊搏UST BBA/ENGINE/MAEC,各科睇邊個機會大邊個細?

engine>sci

math 5 m1 3 MAEC?
都係諗BBA / Engine算啦
Btw如果真係想問嘅可以留tg,我會盡力解答你地
樓主

Chin3
Eng4
Ls3
Chem5
Econ4
Phy3

engine>sci

i mean
ssci穩
engine要搏

撚有女想入科大
樓主

Chin3
Eng4
Ls3
Chem5
Econ4
Phy3

engine>sci

但係個分o唔ok??

唔ok
啲weighting食唔中

@Leahchi

想問啲咩?都係maec?
你個分諗Engine會好啲

GalaxyEunha

GalaxyEunha

其實點解想入rmbi
同埋個分差太分未必入到

個名勁囉
神科囉
英雄主義囉

算神科咩
之前睇過curriculum有啲興趣 都見過有人話讀啲野太雜係伏 其實伏唔伏

GalaxyEunha

樓主

Chin3
Eng4
Ls3
Chem5
Econ4
Phy3

engine>sci

但係個分o唔ok??

巴打個分仲差得遠過我喎 MAEC淨係收15人...
想入MAEC嘅停一停先

認真喇,數底差真係唔好揀MAEC
M1/2 5 or below 都唔好考慮MAEC
除非你想入嚟讀到死啫
唔好以為努力一定得,頭兩個數course都還可以,之後啲數course肯定唔明

為自己著想,都係唔好MAEC喇
講真數學或者m1/2盡曬力都係得5,真係唔好咁睇得起自己揀maec/ecof/rmbi
你地又唔清楚讀咩,以為入神科就好威威
入到嚟比大陸人屈到返屋企,連local top個班啲車尾燈都睇唔到,sem尾睇gpa睇到面都青
樓主

Chin3
Eng4
Ls3
Chem5
Econ4
Phy3

engine>sci

但係個分o唔ok??

巴打個分仲差得遠過我喎 MAEC淨係收15人...

係得SCI有D機,其他唔好放啦,哂位
講真數學或者m1/2盡曬力都係得5,真係唔好咁睇得起自己揀maec/ecof/rmbi
入到嚟比大陸人屈到返屋企,連local top個班啲車尾燈都睇唔到,sem尾睇gpa睇到面都青

其實點解想入rmbi
同埋個分差太分未必入到

個名勁囉
神科囉
英雄主義囉

算神科咩
之前睇過curriculum有啲興趣 都見過有人話讀啲野太雜係伏 其實伏唔伏

其實都係degree讀個啲太入門級

見到幾個maec因為自稱鍾意數學同中學個陣啲數唔差而入咗
宜家收埋probation喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞