[JUPAS-HKUST] 科大JUPAS/NON-JU升學資訊

604 回覆
36 Like 1 Dislike
祝各位同學仔入到A1
17dse想問下BIBU嘅嘢 有冇巴絲喺BIBU

我啊我啊 第一届Jupas直入BIBU㗎 有問題可以揾下我喎

我啊我啊 第一届Jupas直入BIBU㗎 有問題可以揾下我喎

我嗰陣係A1 UST BIBU A2 UST SCI A3 HKU SCI 純理科人 就笪唔係關於BIBU都可以揾下我喎

我嗰陣係A1 UST BIBU A2 UST SCI A3 HKU SCI 純理科人 就笪唔係關於BIBU都可以揾下我喎

想知每一個program 嘅details 都可以黎問喎

Non jupas cs收幾多
科大主題動畫
https://youtu.be/peasBhOWKsY
好熱血呀

科大個個學生都係咁陽光、咁熱血

HKUST Robotic Team
可唔可以講下engineering
Gpa個啲啊/hall/收分

同場加問Aviation engineering

5200同之前一樣,都係睇weighting,如果加埋interview分都低過median就搏唔過
記得interview分係放5200喺band A先有得加

aviation應該係讀科大aerospace engineering,首先要入到mech,然後學校會問你有無興趣讀ae
mech收幾多gpa唔太清楚不過無civil cs咁高
hall全科大學生都一樣,fm宜家有一年必宿

低過median係要搏,但絕對搏得過
高過median係叫穩入
JS5200 SENG
揀major係睇你first year gpa而決定
大致上所有major都係睇你2個sem入面 best 24 credits所計算出嚟嘅gpa排ranking
ranking 愈高就愈大機會入到

今年cs major 競爭最為激烈
best 24 要3.0x ,3.0已經入唔到

civil 2.9左右穩入(2科lang + 2科math, 1 phy/chem + 3 best electives)
mech 大概2.5 (2 math + best 6)
ee,ie,cpeg,ceng/cbme/ceev 揀左就有

你想讀social science唔好揀科大
個program設計完全唔知做緊乜
雖然dept head好猛料

5200同之前一樣,都係睇weighting,如果加埋interview分都低過median就搏唔過

aviation應該係讀科大aerospace engineering,首先要入到mech,然後學校會問你有無興趣讀ae

咁係我無咁樂觀,低過median實有人入,但係低幾多

低過median但高過min其實可以搏下
咁其實ust 轉系係咪都大機會成功 定係冇乜可能 多唔多成功例子
咁其實ust 轉系係咪都大機會成功 定係冇乜可能 多唔多成功例子

你係想轉major (acct=>econ) 定school (busi=>engin)

前者GPA好有機,後者極少人咁做,但舊登好似有巴打咁?

咁係我無咁樂觀,低過median實有人入,但係低幾多

低過median但高過min其實可以搏下

放A1啦應該得

好似未聽過

你係想轉major (acct=>econ) 定school (busi=>engin)

前者GPA好有機,後者極少人咁做,但舊登好似有巴打咁?

如果係想轉去ipo 嘅major 會易啲
eg rmbi,evmt, ddp
只要係first year major selection 揀左
gpa 有3.3 + interview正正常常
基本上都好大機會入到

我想知多唔多人trans到過嚟 同埋BIBU算唔算喺一個major
今年考生入乞食科前要問自己的問題 by亞里士多德

(1)自己鍾唔鍾意錢同優厚嘅物質生活?
(2)如果而家唔鍾意錢,係咪肯定幾年之後都唔會改變初衷?
(3)屋企經濟能力係高到讀乞食科都無所謂?
(4)如果真係好有興趣,你揀嗰個乞食科目嘅知識係咪只可以從大學嘅途徑獲取?有冇可能自己睇書學到?
(5)到時乞食真係唔會後悔?
(6)好多人話到時唔會後悔嘅結果真係後悔,你肯定真係唔會後悔?
(7)如果你係想行學術路徑,你有足夠能力打嬴其他對手?
(8)你有足夠嘅時間同埋恆心(大約10年)潛心於學術?(好多讀PhD 都會中途quit,嗰陣已經30歲又好少工作經驗比較難搵工)
(9) 你忍受到10年之後啲中學同學事業有成但係自己比唔上?
(10)你自己係咪人中之龍,讀乜嘢科都可以成功?

認真諗下呢啲問題先好去排Jupas
年年都好多人後悔然後要quit u, transfer。
年年又好多人畢業搵唔到工然後後悔當初揀錯科

我想知多唔多人trans到過嚟 同埋BIBU算唔算喺一個major

BIBU同MAEC一樣,都係當一個major only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞