[JUPAS-HKUST] 科大JUPAS/NON-JU升學資訊

604 回覆
36 Like 1 Dislike
有幾個問題想問巴打 FYE唔係得600個位咋咩 我住好近
我n展 freshman 有咩ocamp同莊係幾好玩又識到女女 唔該巴打

Year1轉咗一年必宿
Engine ocamp最多女應該就IE啦 不過其實就算你係N展仔都可以報busi ocamp識女

thankyou巴打 報唔同學系唔會比人歧視既咩 大o定dept o
誠心勸告各位諗住選讀BIBU嘅師弟妹
報JS5901 DDP biotech+busi
所提供嘅同SSCI嘅BIBU根本唔同境界

www.techmgmt.ust.hk
停一停 諗一諗
睇清楚先落決定
請問sbm yr2 fall個次major selection 仲有無得揀rmbi ecof

ecof好似得,,,如果year1 spring收唔足

rmbi好似唔得

不過其實冇野係絕對,可以自己send email求下佢收你

識個fd lang1003 meet 唔到maec minimum requirement, 但自己send email求情,最後都入到maec

why not business school A2

係lor
痴線佬水人入ssci乞食

係我唔記得咗SBM都入到BIBU
Sorry. 的確係SBM A2 SSCI A3好啲

我之前jupas A1就喺BIBU A2喺poly biomed A3先喺 science 但之前真喺冇諗過排SBM

Poly biomed > Ust

姐喺點

繼續A1 BIBU
A2睇下聽日咩分數左右啦
好就poly biomed

不過睇你都係似理科人
A3 都係SSCI好

Btw 我覺得你最好睇下個curriculum同問下自己真係鍾意乜 因為BIBU都真係要讀busi野 你無興趣嘅話又入ust讀呢個major,最後辛苦嘅係你自己 除非你真係兩邊都有興趣啦 唔好俾個名呃咗你
利申:3.幾冇揀到 因為唔鍾意busi

係lor

我之前jupas A1就喺BIBU A2喺poly biomed A3先喺 science 但之前真喺冇諗過排SBM

姐喺點

繼續A1 BIBU

不過睇你都係似理科人
A3 都係SSCI好

Btw 我覺得你最好睇下個curriculum同問下自己真係鍾意乜 因為BIBU都真係要讀busi野 你無興趣嘅話又入ust讀呢個major,最後辛苦嘅係你自己 除非你真係兩邊都有興趣啦 唔好俾個名呃咗你

busi真心唔係人人啱讀

姐喺點

繼續A1 BIBU

不過睇你都係似理科人
A3 都係SSCI好

啱,除咗Econ course外啲busi course我都唔想讀但又逼住要讀

姐喺點

繼續A1 BIBU

不過睇你都係似理科人
A3 都係SSCI好

啱,除咗Econ course外啲busi course我都唔想讀但又逼住要讀

fina acct 都可以接受,其他真係

econ 係social science
我n展 freshman 有咩ocamp同莊係幾好玩又識到女女 唔該巴打

Year1轉咗一年必宿
Engine ocamp最多女應該就IE啦 不過其實就算你係N展仔都可以報busi ocamp識女

thankyou巴打 報唔同學系唔會比人歧視既咩 大o定dept o

你係asso入? year1定2? 無記錯好似得gcs係自己玩之外 好多soc都對其他major開放 科大冇乜soc會歧視fm嘅 佢地當你地係寶啦 不過你都有心理準備有啲仆街好現實 見你唔active唔係嗰個圈子(major)就唔會點理你囉 始終ocamp都係為搵下莊 同埋你入到嚟玩ocamp表現正正常常就得喇 上面就係所謂嘅dept soc姐係civil mech cs soc嗰 大o就係成個engine/sci/busi school搞嘅ocamp 個人睇法你想major咩就玩嗰個major嘅ocamp啦 因為入面大部分都係啲志同道合嘅人 仲有hall o同一啲所謂興趣soc嘅ocamp 你想知再講啦

你放佢喺A1先啦
之後science school放A2

BIBU由science school入嘅minimum requirement如下:
要讀完
CHEM1004 (or attainment of level 3 or above in HKDSE chemistry)
LIFS1901(or attainment of level 3 or above in HKDSESTORE biology)
LIFS1902

呢科SSCI+SBM,我諗佢都會收3 or above嘅
不過lang好似冇乜requirement, 唔使擔心

係lor

姐喺點

繼續A1 BIBU

不過睇你都係似理科人
A3 都係SSCI好

家陣巧緊張 早幾日收到interview嘅回覆 但又冇講加幾多分
可唔可以講下engineering
Gpa個啲啊/hall/收分

同場加問Aviation engineering

係lor

姐喺點

繼續A1 BIBU

不過睇你都係似理科人
A3 都係SSCI好

家陣巧緊張 早幾日收到interview嘅回覆 但又冇講加幾多分

冇講咪加0.5分囉 你咁諗啦 你有去in就已經起碼賺咗呢0.5分先囉 你聽日放榜放個分上嚟俾大家開心下啦

係lor

姐喺點

繼續A1 BIBU

不過睇你都係似理科人
A3 都係SSCI好

冇講咪加0.5分囉 你咁諗啦 你有去in就已經起碼賺咗呢0.5分先囉 你聽日放榜放個分上嚟俾大家開心下啦

希望可以有得同大家開心些牙
4244以前梁兆輝教,無左好多sem啦
4254 law & econ 日本人今年都走埋

Year1轉咗一年必宿

你係asso入? year1定2? 無記錯好似得gcs係自己玩之外 好多soc都對其他major開放 科大冇乜soc會歧視fm嘅 佢地當你地係寶啦 不過你都有心理準備有啲仆街好現實 見你唔active唔係嗰個圈子(major)就唔會點理你囉 始終ocamp都係為搵下莊 同埋你入到嚟玩ocamp表現正正常常就得喇 上面就係所謂嘅dept soc姐係civil mech cs soc嗰 大o就係成個engine/sci/busi school搞嘅ocamp 個人睇法你想major咩就玩嗰個major嘅ocamp啦 因為入面大部分都係啲志同道合嘅人 仲有hall o同一啲所謂興趣soc嘅ocamp 你想知再講啦

真係學到好多野 可唔可TG講多啲 我點都報自己DEPT O 識啲人 知多啲自己科既野

Year1轉咗一年必宿

想入gbus
可唔可以講下engineering
Gpa個啲啊/hall/收分

同場加問Aviation engineering

5200同之前一樣,都係睇weighting,如果加埋interview分都低過median就搏唔過
記得interview分係放5200喺band A先有得加

aviation應該係讀科大aerospace engineering,首先要入到mech,然後學校會問你有無興趣讀ae
mech收幾多gpa唔太清楚不過無civil cs咁高
hall全科大學生都一樣,fm宜家有一年必宿

Mech GPA唔高
想入gbus

其實我成日同泰仔食飯,可以幫你同佢傾下嫁喎
想入gbus

泰仔好似係qfin喎朋友。。。
想入gbus

泰仔好似係qfin喎朋友。。。

科大主題動畫
https://youtu.be/peasBhOWKsY
好熱血呀
科大主題動畫
https://youtu.be/peasBhOWKsY
好熱血呀

科大個個學生都係咁陽光、咁熱血
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞