[JUPAS-HKUST] 科大JUPAS/NON-JU升學資訊

604 回覆
36 Like 1 Dislike
細佬想問下 hall reg係今日 但係FYE係八月先有 咁reg得未 會唔會reg左冇FYE
有幾個問題想問巴打 FYE唔係得600個位咋咩 我住好近
我n展 freshman 有咩ocamp同莊係幾好玩又識到女女 唔該巴打

Year1轉咗一年必宿
Engine ocamp最多女應該就IE啦 不過其實就算你係N展仔都可以報busi ocamp識女

thankyou巴打 報唔同學系唔會比人歧視既咩 大o定dept o

你係asso入? year1定2? 無記錯好似得gcs係自己玩之外 好多soc都對其他major開放 科大冇乜soc會歧視fm嘅 佢地當你地係寶啦 不過你都有心理準備有啲仆街好現實 見你唔active唔係嗰個圈子(major)就唔會點理你囉 始終ocamp都係為搵下莊 同埋你入到嚟玩ocamp表現正正常常就得喇 上面就係所謂嘅dept soc姐係civil mech cs soc嗰 大o就係成個engine/sci/busi school搞嘅ocamp 個人睇法你想major咩就玩嗰個major嘅ocamp啦 因為入面大部分都係啲志同道合嘅人 仲有hall o同一啲所謂興趣soc嘅ocamp 你想知再講啦

報busi既大o定dept o好

Why not both

邊有咁多錢 讀n展唔想識女就明呃你啦

但喺我就諗緊A2擺咩好 因為如果好似之前嘅poly biomed 應該都喺要搏

A1搏得
A2 個分=median
A3 個分=Upper Quartile

啱,睇你想讀邊個
Biomed VS BIBU
A1只有一個

不過老實講,差1.5都還好
A3一定一定要好穩陣

我諗都喺BIBU嘅 但如果interview加0.5-1分應該可以一戰 ust science就喺穩陣 但唔知A2定A3?

咁搏一搏就A1 BIBU啦

我當年太驚,放咗超穩陣嘅UST science做A2
唔驚就A3 science啦
A2有冇咩都穩穩地嘅科想放?

其實我就諗緊如果science排A2其實A3都應該唔洗理 但我驚如果符碌碌入咗A2 就會冇咗BIBU呢條路

說實話business school入BIBU好似易啲
可以改放SBM A2 SSCI A3

不過留意返呢啲細節

SBM點解會易啲入嘅?

啱,睇你想讀邊個
A1只有一個

A3一定一定要好穩陣

我諗都喺BIBU嘅 但如果interview加0.5-1分應該可以一戰 ust science就喺穩陣 但唔知A2定A3?

其實我就諗緊如果science排A2其實A3都應該唔洗理 但我驚如果符碌碌入咗A2 就會冇咗BIBU呢條路

不過留意返呢啲細節

SBM點解會易啲入嘅?

相對地靚grade過science school

啱,睇你想讀邊個
A1只有一個

A3一定一定要好穩陣

不過留意返呢啲細節

SBM點解會易啲入嘅?

炒曬business D courses
math, stat, econ, finance, 全部A曬

不過留意返呢啲細節

SBM點解會易啲入嘅?

炒曬business D courses
math, stat, econ, finance, 全部A曬

Hall點揀好?
除左第一年之外 住hall 機會係咪真係好細
如果冇hall 住我應該會日日走堂
利申屯門人
Hall點揀好?

邊間hall最開心?

你要海景: Hall 7/8/9/3/4 睇運氣
你要hall life: Hall 1/2/3/4/5
你要non-local: Hall 7
你要靜: Hall 7/8/9/JC
你要近市區: JC
你要近科大: Hall 1/2/3/4/5/6/7/8/9
你要食宵夜: Hall 2/7/4/JC
你要平: Hall 1/2/3/4/5/6
你要靚: Hall 7/8/9/JC

睇你點睇
住過89 有獨立廁所真係返唔到轉頭

By 風間.徹 巴打

Buddy銀河俠補充:
你想同roommate親密d/體驗劏房就hall5
利申屯門人

上莊應該會有
唔上莊,又唔多分必宿,就會入一個pool抽籤,唔會跟你location遠近派
利申屯門人

我都係咁話
請問有無science巴打絲打可以幫我睇睇呢個case算唔算大機出入science 用佢個calculator計,同佢median一樣25分
3454 554 Phy Bio Chem
Best 5: 23; 4C+2X: 26
A1: UST science
A2: CUHK science
A3: BU science
麻煩晒!
Hall點揀好?

邊間hall最開心?

睇你點睇

By 風間.徹 巴打

Buddy銀河俠補充:

明白 研究下
請問有無science巴打絲打可以幫我睇睇呢個case算唔算大機出入science 用佢個calculator計,同佢median一樣25分
3454 554 Phy Bio Chem
Best 5: 23; 4C+2X: 26
A1: UST science
A2: CUHK science
A3: BU science
麻煩晒!

踩median實入到
Hall點揀好?

邊間hall最開心?

睇你點睇

By 風間.徹 巴打

Buddy銀河俠補充:

明白 研究下

點睇 Hall VI?
Hall點揀好?

邊間hall最開心?

睇你點睇

By 風間.徹 巴打

Buddy銀河俠補充:

明白 研究下

係唔係依家reg得hall 但係個網話FYE 8月先有 咁者係reg得未
Hall點揀好?

邊間hall最開心?

睇你點睇

By 風間.徹 巴打

Buddy銀河俠補充:

明白 研究下

係唔係依家reg得hall 但係個網話FYE 8月先有 咁者係reg得未

應該reg得?
Hall點揀好?

邊間hall最開心?

睇你點睇

By 風間.徹 巴打

Buddy銀河俠補充:

明白 研究下

點睇 Hall VI?

好難揀 依家排緊3-4-6
Ust account 係咪好chur
我都係想有u life姐
shss 啲科放榜後有冇interview 個網搵唔到相關資料
Ust account係咪好chur

UST都chur㗎啦,但係u life同學術係balance到嘅
Ust account係咪好chur

UST都chur㗎啦,但係u life同學術係balance到嘅

驚淨係讀書都chur 爆
自己又唔係勤力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞