返ibank工好多大陸人,好邊緣化⋯

515 回覆
3312 Like 71 Dislike
現家明顯不會理
移民潮走一堆
要搵人填空缺
咪上面輸入再順手溝淡你本地人口

估計現家d専業職系人工都水尾
溝到甘上下,又可以用返大陸人工高平請人
都唔撚使再比甘高人工你香港人
仲有人地夠高大
男個啲1米88-90 女1米73-77
皮膚仲要識反光
行出嚟真係唔同啲
你係老細同佢地傾生意會信識個唔多識present嘅矮港男定人地高大Sharp醒大陸佬多啲

係讀書時代已經感受到佢地個隻團結
圍埋一齊溫書, 有d 咩idea 就share 出黎幫大家
拉curve 都係咁話
咁香港人去到外國做嘢圍爐 係咪都有佢既好處
果陣大學,同系的香港人個個擾敵,
個考試好難呀,唔識呀,但呢d撚樣次次都A-

我都唔怪唔share料,但份人甘撚假都費撚事甘fd

但你圍完爐唔夠人數都無用
外國既印度人做得最成功
而家大部分大公司C-suite 數係白人就係印度人
係囉 樓主都識講美資
美資都係咁 即係佢都需要大陸背景人士先搵到大陸錢
人地優勢無計
係香港生撚埋仔,有d個仔入埋3大讀law
香港人真係二等公民
香港都冇人想讀master,phd關咩事
10個留言都無人解釋
因為IBD investment banking division 9成客都係大陸公司
你睇香港主板 大陸公司好似佔總市值7成
同大陸公司傾IPO梗系搵翻大陸人最方便
大陸人同大陸人傾一定順利過香港人同大陸人傾
IBD一向都係咁
所以hkcareers都有講 香港人要入就入middle back office
fo香港人係好難入 大部分客都係大陸公司/人
主因應該係啲客嘅對頭人都係大陸人?
其實政府有心保障本地人係可以
澳門同新加坡都係要按返請人比例請本地:外國人
呢刻高層請大陸人,但起碼你都請返堆local做junior
你連junior位都唔請local,local人邊有機會升上去
預咗啦
過多幾年仲多
最好笑係樓主都答唔到
懷疑佢唔喺ibank做
香港政府廢者
大陸都有户籍制去保障返本地人利益
咁如果fo 其他部門例如snt/ am/pb會唔會多番啲香港人?
大學都已經係咁啦
班大陸人唔會玩local學生搞嘅ocamp
佢哋自己會搞一個淨係大陸人圍威喂嘅

跟住上堂班TA十個有8個都係大陸人嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞