返ibank工好多大陸人,好邊緣化⋯

515 回覆
3312 Like 71 Dislike
所以香港人本身就冇任何優勢係英國個時鬼佬揸莊、到回歸後共產黨揸莊,從來都冇香港人份
冇錢點走
個個家庭收入過百?
外國咪一撚樣
而且好多有家底嘅都真係自信啲presentable啲英文好啲
唔好玩啦事實根本唔係咁好多ibank大陸人都柒到仆街 不過企出黎就知佢係大陸人囉咁大陸客實覺得有共嗚啲如果你要講淨係外表 大陸人就算海歸都撇唔甩陣陸味 好low好土
最撚慘係ibank入面啲所淨無幾嘅高層local都睇唔起local學生完全冇要覺得要幫香港人 係prefer請大陸人 好嘔心
分享? 得啖笑 驚死人高人工過佢 驚死人升得快過佢 最好就睇住你死 佢就安安樂樂咁 咁就係香港人特色

其實廢人走得多過勁人
樓上除左d咩高大乜乜柒柒嘅on9留言之外 好多都係事實

多大陸人最主要係因為香港大部分deals都係同大陸做 要做SEA都係新加坡做 唔會關香港事 而係大陸做生意 係有佢哋自己套方式

大陸人專請返自己人 呢樣一半半 你係佢師弟師妹 同佢一樣清復北交畢業 實有著數 但唔代表佢見你香港人就唔會考慮 講到尾係睇你自己有無做networking 呢樣無得怨人 就算你去wall street canary wharf 一樣係人脈行先

香港學生想入fo 講最易一定係PB 跟住就AM / S&T IBD係難架喇 但唔係無 最緊要普通話起碼要proficient (係份工嘅需要 唔關大陸定香港人事) 然後做好networking CV自己砌好 試下seasonal internship (少d競爭) 其他就睇你運氣
真....5百萬 silent majority....
聽過M記、爭X佢地私底下係講國語
仲有好多中小學都開始
又咁講 緊張果啲人都係擔心行業質素被拉低啫 如果求其讀bootcamp就入到行逗幾皮一個月 行內質素參差 感覺好公廁 某程度上都係唔尊重IT呢個行業
去英國做ibank囉
直頭係 唔係好似
唔關事啦,根本普通local就係廢過NDS
人地個個省會狀員,又叻過你,又勤力過你
你local dse考得廿幾分點同人比?
邊個有能力咪請邊個
罷一日工表下態都唔肯
付出係零 移民成果就識分
想講識個大陸人攞到bb ibank intern
然後過幾日直接俾人add左入個大WeChat group
裡面有成幾百人都係ibank做intern or ft

香港人唔會有呢d support
即係佢哋出街都係照同所有街外人 路人 鋪頭既人 政府部門既人講國語? 原來冇任何機會 會想講下少少廣東話?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞