返ibank工好多大陸人,好邊緣化⋯

515 回覆
3312 Like 71 Dislike
只會越嚟越多普通話
每日150
仲有好多中高產 開始教下一代唔學廣東話
見過好多abc只會英文同普通話
完全無諗過學廣東話
fo都有好多role,唔係個個role要同大陸公司打交道㗎,咁冇需要請大陸人㗎
巴打分享吓點搵呢類telegram group ?
9成上市公司都大陸公司 客係大陸人 比你請咩人去serve?
香港人不嬲仲自私過中國人
又無禮貌 繁體支那
特別係80後 之前果批人
去旅行係見盡香港人醜態
真 上哂位班director ed grade 既香港人都唔請番香港人
咁咪全部大陸仔

FO MO BO 都係咁 鬥自己人就至叻
自從試過餐廳阿姐放棄半咸淡廣東話
直接同我講唔太聽得明廣東話
理直氣壯到我都想同佢講返唔好意思

咁嘅時勢真係好難抱有希望
介紹下喇

人哋大陸人有晒攻略happy share
香港人就鐘意收收埋埋
連登唔係個個想自爆,點知啲人癲起上嚟搞咩

但香港大學生最鐘意收收埋埋,我grad 申請mt program ,我唔係伸手黨,我自己share 成個interview process ,到我問返班人好多都唔應機
唔屌得?
呢個真
巴打最後係歐洲做finance 定返香港?
其實傳統名校一旦流失本地人才
即使收到大陸人才
都已經返唔到以前個水準
文化差距影響學術思維
呢個致命點足以整死百年老店
多數大陸人唔係vip
有嘅係access
但唔係你話叫人做cornerstone就做比你
只不過你係香港人隨時連個條友個contact都冇
所以香港一日食大陸deal一日無運行
我IT狗,身邊都有唔少同事英文名係普通話拼音
有d廣東話流利,唔睇名唔會feel到係大陸人
其餘嘅就算唔咸唔淡都一樣要用廣東話同大家溝通
係外國讀書時為咗入Master我都有入過啲大陸人堆攞information
有啲師兄好人到特登開Zoom做分享+問答環節
完咗仲有嘢想問又叫人約時間再傾再睇
咪天真啦
十年前仲未係
同埋莫講話ibank, 而家企街搶人嗰啲地產佬
你一望埋去同你廿年前大陸過關之後問你要唔要車嗰班一樣樣

全部支仔look
讀書見得多啦
下星期exam就問下人溫咩好、溫成點
對方一定答:無溫啊考天才/都係嗰啲啦
點知晚晚溫到癲
可以,有幾個途經,第一係就大學網或海外大學生交流網,但呢啲粉紅同共黨員多
第二係有啲出左國既大陸人有啲專題podcast,好似哲學同創投,有啲係因為審查而開vpn版,而對象係海外華人,好多有telegram group
如果係行業上或工作上,真係要入左行先易啲,好多時係搵啲咩野想知,問問下就去到海外華人群
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞