返ibank工好多大陸人,好邊緣化⋯

515 回覆
3312 Like 71 Dislike
咁入境事務主任出賣香港人,
無幫手抗爭,係咁架啦
咁我公司個幾位咪算係咁 會主動講廣東話👀☝🏿☝🏿 當然佢哋同自己人時講國語啦
果班好大機會係上海人, 佢地自己都唔想講普通話
度度都係咁
但印度人真心勁 佢地做到好多F500 CEO
唔係因為印度market 而真係因為佢有料
香港人本身就係靠食兩家茶禮既
然後一陣變左小圈子/有騙案/比連登仔屌/有狗公/唔滿意admin 點點點/cap 水
有得食咩好似屎都無得食
你估廿年前咩仲省會狀元
ibank 班nds 九成九靠network
連登咪最大concern囉
可以foresee到有啲連登仔會逐個cap樣公審,男嘅係柒頭女嘅係雞
屌成班仲認真討論雖然係事實 但old news咗六七年 仲話樓主係人中之龍
飛去西岸考
無撚得救
你同英國人講廣東話?
遲啲咪冇廣東話,真統一
呢方面不能同意更多
以前啲大陸同學都係咁
見佢地好少judge自己人問蠢問題,傾向互相扶持,就算學霸都唔mind益其他人,生活上例如點租樓都打篇論文出黎share

相比之下香港人對自己人西口西面,個個孤身作戰當大家敵人咁
人地咁大個互助圈子,自然有咩好野都比佢地攞晒
最後正經野無人share/解答
又係變交友gp
唔使好快
知乎小紅書果啲search下已經有教學喇
呢D全部有背景
點拿踩自己父輩
地球人當中以華人最自私,華人當中以香港人最自私。 香港人個個見高拜見低踩,鍾意攀比,鍾意恥笑人哋嚟填補自己嘅自卑,呢啲係拜金社會嘅心理病,雖然度度都有,但香港數一數二, 嚴重過大陸好多。 外國 office 入面大陸人好團結,香港人就互相妒忌,個個心理變態比人工,比職位,比車,比屋,比身高,戇鳩到震。 唔認自己係中國人, 首先要撇甩中國人嘅劣根性, 點解唔好好睇一次「醜陋的中國人」再反照自己,喺要變成大陸人口中嘅港燦,厭惡身邊一切事物但又無能為力,終日怨天尤人。
interview都無香港人candidate, 想請都請唔到
一樣冇香港人讀
得nds 讀master
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞