返ibank工好多大陸人,好邊緣化⋯

515 回覆
3312 Like 71 Dislike
咁你點解好似驚訝佢地同任何人都係講蝗語要人就佢
驚訝就唔驚訝係 想知有冇場合佢哋係會要被逼用廣東話溝通🤔🤔
所以你想帶出咩重點?
黎香港果班係最叻果班,一定好過你普通人
FO一定大陸人多
我敢講7成都係靠關係
不過佢地background都唔差
好多都係G5 / ivy league
最雞都係北京個2間
人地黎得香港/出國讀書既背景有咁上下 cv一定靚
香港普通人冇人脈cv好難靚 intern 搵唔到大公司 平時返學又返part time 學術以外成就9成9冇份
Hr 又係睇cv 變成一個死循環 cv唔靚入唔到大公司 做唔到好嘅職位 個cv就越嚟越柒
佢份cv會幫佢搵到份一樣咁decent嘅工啦
唔會囉
中國收皮香港收皮依班人就會無利用價值
你估垃圾科真係有用咩

精密科學果啲學科先真係有用
大陸人香港做完一樣可以跟中外資搬過去SG
中国點收皮法都係世界最大經濟體
旺市有 M&A or IPO deals
熊市一樣大把M&A or restructuring deals
世界最大經濟體之一*
印度人都好團結, 一個上左位, 會不斷拉同鄉入公司
算啦….係咁架啦⋯⋯佢地黎香港易過咩咁
IBD 10年前office已經聽普通話多過英文廣東話
依家強國人上哂位做主流揸莊
同行表示… 香港人的數目係department 雙手數得晒
其實入到呢啲工覺得好害怕 原來呢類高級工已經比咁多中國人搶哂 數目多人驚
唔會有,因為佢哋知香港人會就佢哋,以前就下D自由含講普通話,點知就就下連自己語言都滅埋

早排先見到一對母女鬧交,個老母一直都用唔咸唔淡廣東話,反而個十幾歲女講普通話,唉
1. 你未必入到 唔係想入就入
2. 高級工定低級工香港人都愈黎愈冇地位
講咁mean
世界最大經濟體

淨係依句己經唔駛再睇
事實
唔係全部因為怕蝕底,有陣時都係責任問題,有乜講錯講漏,或者更新咗,搞到D參考嘅中伏,又衍生D拗撬,咁吃力不討好自然少人做
揸莊有權係手嘅以強國人為主 香港人點會有地位有運行
FO一年肯請一位香港畢業生都叫執到 一個都無都試過
唔好咁天真
每日好撚多支那人經唔同渠道嚟香港換血
最易嘅落嚟個班係讀書、專才、投資、單程證
佢哋好識圍爐分享俾同自己圈子嘅人
上小紅書、支博勁撚多香港攻略,教埋班同鄉點interview
而且呢班人唔會融入香港文化,佢哋只會迫香港人講支那話,跟佢哋支那文化
仲會屌返香港人轉頭 話我哋歧視佢哋
你試吓同佢哋講廣東話 呢班撚樣會屌返你叫你講支那話
除非工作環境係英文溝通先會同你講英文

如果係出街食飯買野或者去銀行政府申請野,呢班人會迫你用普通話,識聽識講都扮唔識
加上零售飲食個班最多新移民員工,同呢啲人同聲同氣,一開口就會講支那話
打漏左之一者
一覆完已經即刻加返
事實就係呢班大陸人
香港Office 假切真係relocate 去SG 都會有地方收留
香港人就真係含撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞