返ibank工好多大陸人,好邊緣化⋯

515 回覆
3312 Like 71 Dislike
我一直以來都係比香港人出賣
班IT狗都係啦 個個誇大唱衰IT 明明班打code狗好好搵
是鳩但讀幾個月boostcamp出黎都兩皮幾 做得叻既廿幾歲5,6萬好易
成行賤種就唱衰足十幾年搞到長期缺人
淨係IPHONE 14 PRO MAX 搶機BOT 大法已經係經典
大陸留學生有一句座右銘
如果要翻中國做嘢一定要讀埋master
邊度讀都得 總之就一定要讀
讀完之後翻唔翻去就讀完master先講
同你講佢無報,唔aim 呢d 垃圾工

轉過頭Group interview 見到佢
如果你做美資的話, 過幾年之後, 你睇住會愈黎愈少架啦
ibank呢行講廣東話既一向係minority 啦
學歷膨脹大陸都好勁
對佢地黎講離開咗大陸就己經輕鬆好多
申請人太多,啲HR會直接篩走冇master學歷嘅人。所以啲大陸人先會一窩蜂嚟香港啲學店讀一年洗底master
從需求角度出發FO應該只有sellside Global Markets 同 buyside Asset Management同大陸公司接觸較少,因此近年都係呢兩個divisions比較多香港人break into the industry
唔喺學術界就唔好9up先
香港係冇人讀local mphil phd 多過畀人搶咗啲位
有興趣食呢行飯嘅都去咗外國讀啦
唔係正苦唔使賣大包local讀postgrad唔使錢啦
唔講彭唔彭脹
佢地的確覺得讀書改變命運
但相反香港人恢覺得唔讀書早d 出黎做野
做護士/保險佬都好過讀上去
咁搞法只會香港人一直處於低學歷水平位
最後lead 住既當然係大陸人上位
而香港人就會比佢地食住
鬼佬先唔會分 香港人咪又係中國人
鬼叫你老豆無幾億放係ibank入面咩
師兄可唔可以介紹我入ibank??我同你組團做世界,留TG 傾傾
幾時先比較多?開始多
可以飛過去考
不嬲ibank入面最底層既都係香港人
唔洗錢咩邊間
淨係屌防疫㗎咋,試下一提到19年吖,班撚樣肯定係話:廢青暴徒收美國佬錢搞事
其實都係多得個產業結構問題
拎住phd,出黎都26、7,隨時做唔返自己個範,做30歲都可能2皮尾,連自尊都冇,就算而家熱門startup既AI, biotech,computer vision,香港一樣撈唔掂
邊度多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞