返ibank工好多大陸人,好邊緣化⋯

515 回覆
3312 Like 71 Dislike
我早2年做果
Analysts+asso 有6-7成大陸人,2成外國人,1成本地
Vp就local 5成,3成外國人,2成大陸

坦白講,你好命早入去做撈到上vp 咪叫好D
本地學生真係幾絕望
早5-6年嘈緊好多master,phd位比大陸人讀
Local比例少
一大堆人衝出泥屌話香港學生無競爭力
痴根
真 班友真係唔知食乜大 個個又高又瘦
問題係醫療要有牌,香港就算啊豬啊狗考個standard都冇大陸咁低
仲有香港仲係廣東話為主,公立醫院有時仲有堆淨係識英文嘅外籍人士
嗰班大灣區蛋散唔好講話英文同人溝通,分分鐘廣東話都唔撚識,咁點serve香港人
醫管局話左出事佢地負責=無人負責
其實香港已經淪陷
中囯人唔洗打針可以入黎
777果時已經咁
只係大家唔願意接受

香港人就係賤民
咪由佢地玩爛個場

但好多連登仔完全唔知個世界點run
其實現家都爛爛地
有質素的公司都上哂市,
得返d 2-3流公司
現家上面經濟又唔好更加少公司上市

睇個勢,之後應該東南亞爆起
新加坡付責做集資
人地賺人仔 要同大陸佬打交道
全部做大陸生意
我眼見都係 坐房嗰班都係大陸仔 房外嗰啲就係香港人

我心諗 點解較蠢嘅族群反而在上位?
講團結方面大陸人好似好過香港人好多咁
大陸人好鐘意分享、好柒團結,可能經歷過文革
無咁重嘅on9中華思想

相反,香港保留咗原汁原味嘅中華文化
啲人相對自私同好撚閪
有好嘢就收埋自私食
唔伏鳩你都算好人了
女個啲仲高過啲香港男人
點玩 行出嚟見加人都輸9條街
香港有身型個啲個個不務正業走去追星party room唔讀書 讀到書有家底個啲又唔夠氣場同高大 真係得啲大陸人讀到書 身型又壓到場 所以個市場抵俾佢地揸莊
呢個先係正解

假設有單deal想搵人科水
人地識一堆大陸老細
打幾個電話就搵到認頭過千萬既貨
香港人連約個老闆見面都要爭崩頭

甚至發現隻中資deal有某d問題要解決
佢識某大陸政府部門/人行某d人
一個電話就即刻安排到文件/乜乜函

講到底就係因為香港要食大陸deal
先係會導致呢d事發生
劇本黎

本土就係二等公民

樓主, 你快D娶個大陸婆
唔知會唔會有幫助
事實香港人真係好撚唔團結
咁你咪問下班ibank recruiter撚樣點解要請大劣人做囉
你話點就點啦
咪由強囯人話事
睇下香港將來變成點
我諗佢地有同胞個概念, 所以對客個陣個客有d 親切感易上位d
就好似d 支那人係外國都會圍返堆支那人一齊玩, 10月1一齊圍埋睇國慶直播
香港d本地人奇撚怪
好似讀書讀上腦,一味撐自由市場、自由競爭
唔會諗保障local
又唔好諗下班外地人泥,有無心融入你文化
好快JRE officer都會有攻略睇
因為遲早開放俾佢地考

香港人永遠都係收收埋埋,你主動講題目出黎,佢地仲會屌柒你話唔公平,甚至玩報串

大陸人好睇重朋黨和鄉黨等睇佢地贏曬,連中級位都侵略埋
呢樣真
唔係香港人移民令到佢哋可以坐到呢個位, 香港政策一早已經傾斜, 呢個係政權做出嚟的結果
政府都係大陸人喇
香港本身就係靠做中間人
食大陸deals係必然既事
唔通韓國/ 日本deal會走黎香港做咩
SEA deal又細得滯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞