返ibank工好多大陸人,好邊緣化⋯

515 回覆
3312 Like 71 Dislike
local讀本地大學mphil phd係自動學費全免
我覺得個因果關係係
大陸公司有集資要求,大陸心態肥水不留別人田,想揾返大陸既人。有咁既demand 圍爐先有意義同埋會成功

大陸人從來唔會覺得香港人係同聲同氣,簡單一句就係文化唔同,小至佢哋唔明mirror 點解紅;到大至香港人社會運作同大陸紅軍攻商之間既社會運作方式唔一樣。香港人唔了解亦唔會明依一套,唔同話題,唔同思考方式,所以佢哋根本就唔受香港人玩,好耐以前就話沒得揀姐
真係
好心而家啲人讀書比啲心機
而家只需考Dse已經少咗一關
記住要幫手足
有趣既係香港人搵工都只係睇香港,相反你見外國/大陸人佢地會target 外國返工,唔怕出國做野,都係導致到最後香港人競爭唔夠大陸人黎既原因

做AI 明知香港唔掂,都仲留香港做IT 算
係中環食lunch,隔離檯一定係大陸人
主要因為香港以前自由安定,點同大陸窮山惡水
我以前讀書啲nds 同學,有唔少會直接講佢目標係離開中國
黎香港讀master既大陸人好多都係當年入唔到 955 211既大學再黎香港洗底
當年讀書,有本參考書好重要, 考試會考。 考開頭幾名果班同學借曬學校參考書鎖入locker 唔俾其他人睇
你係咪junior 入行無耐?本director 想講以前個年代一樣少香港人,全部都係expat鬼佬同埋ABC. 你接受唔到唔適合返Ibank

九大投行只會請全球精英,同best candidate for the job. No one care where you are from.

Also if you go to second tier banks like BNP, it’s full of french people, you also can’t fit in.
不如問你老細點解唔請香港人? 外資ma
大陸人從來唔會覺得香港人係同聲同氣

無錯 從來都唔係所謂一家人
班成日講”香港是中國的”嘅人佢對住藍絲咪一樣當佢哋外人
成日都話啲藍絲一廂情願
我識果d大陸人只係好明確反對港獨,對示威抗爭唔係好出聲,佢地概括個核心就係住屋問題引爆年輕人對政府所有的不滿美國佬錢係小粉紅憤青先會講
個個賺十萬八萬,住啟德,住西九,住咩銀海一號,咩xx璽,而好多香港人都住唔起呢D樓

好多大機會咪又係租。 而家香港經濟差 都唔方搵得多到可以買樓啦
比心機讀得叻都一心離開香港
而家灣仔都成日聽到普通話
樓主大陸人都識入鄉隨俗
唔似啲狗咁去人哋地頭屙尿
why don't you leave then? 能力不足以喺外國搵返一樣錢?
你弱智?樓主就係屌緊d人冇融入當地文化
sad
真, 香港只係一個700萬人口既細城市
人地全球最top既ibank, 請人梗係揀返啲同市場最接近既人
依家中國最搵錢, 自然請返中國人
咁香港人係多仆街
入u大把人攤大手問人拎,但自己0 contribution
你有冇network,冇就收聲
又估唔到你啲post咁on9都做到director
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞