返ibank工好多大陸人,好邊緣化⋯

515 回覆
3312 Like 71 Dislike
香港人咁低賤
狗也不屌啦仲請咩
小人多到乜咁
大家又收收埋埋 毫無合作精神
賤過狗
香港人槍口一致對內,自己人死曬就最開心
香港人嘅目標就係要搞到其他香港人仆街
真心寧願幫大陸人搞死更加多香港人
都唔會幫香港人, 真係幫唔落
而家有啲咩都同大陸人分享咗先起碼大家會互相交流資源, 互相幫助
仆街香港人只會互相利用
香港人唔係咁諗
諗住公平競爭
呢個真係殘酷現實,香港人互相仇恨好犀利,不論政見。
返工點解要埋堆識朋友
因為香港人最大嘅敵人就係香港人
玩權鬥玩辦公室政治香港人真係玩到出神入化
而家移民撚鳩最多香港人嘅咪又係啲一早移咗民嘅香港人
香港人係:
見到黎in既係香港人-> 份cv直入垃圾桶
真,反共還反共,班支那人真係好撚團結,互相share source互相提攜,呢樣野我咁多年黎都好少係香港人身上睇到

利申 近排開始想複製果種模式幫下自己人,都比人以為係想遲啲拎佢著數
呢個係真
仲要細細個讀中學考DSE已經係咁
你上網 share 知識,仲會引嚟一班人恥笑,個個幽默感細胞大爆炸,衝出嚟要表達自己嘅優越感。 好多外國嘅知識 Share 網站會直接 ban hateful 言論, 因為你阻撚住人學嘢,但香港就相反。 去一轉軟件台,嗰度真係毒汁四射。
可能個別例子
以前出黎做野
啲香港同事自私冷漠
我覺得同其他人夾仲爽快

到我去咗silicon valley
大部分遇到嘅人都好過以前嘅香港同事好多
不過話晒兩個唔同層次 人工都差太遠唔好比較
但我地有香港人脈
世世代代都只係二等公民
香港人住香港
但香港從來唔屬於香港人
試場外,開考前:
A:「喂喂喂,你溫哂未呀?」
B:「緊係未啦,一半都無」

三小時後 。。。

試場外:
A:「喂喂喂,頭先份卷做成點呀?」
B:「今次炒硬,連送分題都做唔完」

三個月後 。。。

放榜中:
A:「喂喂喂,你考成點呀 ? 我三科 5**」
B:「我得一科 5* 。。。」
A:「oh, 唔好氣餒,你仲有好多選擇」
B:「。。。其餘六科 5**」

以上情節係唔係似曾相識?
本來香港唔屬於佢哋,呢班人客家佔地主重要反人哋想獨立嘅訴求

一樣係敵人
真,個個都收收埋埋,睇住你死就最開心,比一小忽資料你好似比左個天大的秘密你/割左忽肉比你咁香港人最多自私撚,仆街同西面人,做過中資公司,雖然好討厭支那,但無可否認,香港同事仲仆街過大陸人,大陸人有實力個啲係好友善好團結,所以自己都傾向埋堆大陸人同事

見有好多香港自私撚仆街拎住bno移民哂去英國,搞到唔太想去英國移民
移民潮非一日之寒
香港只不過係佢哋嘅搵錢工具
咁又點
收皮啦
香港人係N等公民
Ching,走啦,我哋去英語系國家最多考個試,遲啲走分分鐘人哋當你冇讀過,依家行paperless,啲嘢已經preset咗可以一鍵轉中文,遲啲progress都行埋就可以中英並行,到時暨南醫生加黑龍江護士,你甘心咩?
認真,我遇過最仆街既上司的確係香港人,我係一丁友唔朋唔黨既,有次大project我一丁友做,講到好好聽咩搞掂分bonus,升職開team我lead

到左埋尾時插自己友入黎仲entitle coordinator, 我叫做IT support ,仲想我幫佢寫埋manual 同report乜鳩都話要我寫,我之後乜鳩都唔理,quit埋

最後個product 今時今日都未出到
咁大陸人真係高質人才
垃圾香港人憑咩拎咁高人工
憎人富貴厭人貧,唔撚鍾意咪移民囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞