返ibank工好多大陸人,好邊緣化⋯

515 回覆
3312 Like 71 Dislike
你係咪去到外國見倒asian就同人講廣東話?
其實移民我覺得係有責任去融入當地㗎喎
去到外國唔係同你講中文嘅好自然就英文㗎啦
個同事明知樓主唔係講普通話都自己同佢講好唔尊重啫
講英文都冇咁嬲 話晒都叫外資
講普通話真係jm9
香港人三等公民
主要因為請大陸人有connection,而且熟悉大陸一套嘅運作。

但2022年打後呢個情況會否持續,依家歐美投行點會想玩中國業務?想快啲撤出中國啦。
低等動物圈子
由鳩得佢哋啦
唔中意咪唔好返囉
連老蘭都係
人哋多數有後台,可以有一百幾十億投資,又可以有關係去投資,少少職位、少少錢,將來iBank十倍回報。
讀大學上YouTube學嘢一定睇到印度YouTuber教。講緊係咩都有得學。

點會蝗蟲,美國一路強大都係人地團結。
你諗多咗
香港唔食大陸deal,香港唔會存在
有幾多公司會黎香港集資
就係呢種態度
結果內地人可以慳時間各自專注某幾科然後個個都好grade過local, 香港人就繼續內鬥成績但係自己又唔係可以頭幾
大陸人搵大陸人refer容易
你搵香港人refer 未到hr佢就自己審犯咁審你一輪先
佢哋當初覺得自己香港人高人一等,請班大陸人又平又冇能力同你權鬥威脅自己地位
結果過幾年轉工發現唔請香港人
不如你講下 點解要share比啲日日走堂 溝女屌西 一黎就r source既人
我都有local study group 不過以上果啲人收收皮先
自己廢畢業打份垃圾工 仲要開地圖屌香港人唔肯share source 真係好撚野
又一個自爆po
因為呢個社會冇人識所有野,互相合作先係出路

如果真係有人完全冇contribution既冇人逼你share,呢班人亦係相對少數

我當初係肯share source嘅香港人但係經驗係香港人暗底可能唔想輸唔會回報返其他科俾你,反而內地人見你肯share都識做大方share返其他科俾你

唔係開地圖,但係真係個人經驗香港人無論讀書定做野都係單兵文化各自作戰唔會合作
我做緊政府部門,好多人都躺平緊,放棄狀態咁
你喺香港未撞過中國人?
廿年前就可能淨係中資係咁
十幾神年前歐美MNC都係啦已經
只係愈黎愈多 愈明顯

做大陸人生意的 搵大陸人做
其實最易 金融零售批發乜鳩大企都係
個relationship同spread最快
公司就賺最多

跟住多大陸員工 就搵大陸人管
HR就搵大陸人篩選新人
同 安撫搵錢的員工
然後到supplier side又重覆
香港咁比天龍人玩左好多年喇

唔係點解咁多人望支爆 同 移民?
連登有d post share下知識會比人覺得你係拋書包比人笑
好撚反智

例子
[C++] [初學] 講下proof checking in C++(2) and同or
https://lih.kg/biswvjV
#12 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
早好己經係
Big4都近半team 大陸人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞