【七月A-1 Pictures 百合槍戰原創新番 真最後一個POST】Lycoris Recoil 莉可麗絲 (18)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
瀧奈隻左手做緊咩
話Takina冇刻畫應該係用屎眼睇套野
如果有後續,其實我想睇下米訴同無聲迅之後既劇情
幾肯定朝浦大哥係Takina黨
朝浦我daddy
咁樣對千束
真島死一千次都唔夠
佢條J應該比班lilybell 每日切1mm
見咁啱有ching講拮生
拮生係個痴線佬應該大家都冇異議
但睇完最後一集我反而對拮生完全改觀
想講講拮生
做緊野寫所以有d亂同冗長
我覺得有機會拮生同mika一樣最後都係想獨自承受痛苦去令chisato快樂

如果淨係睇到12集
拮生就係個
「唔殺?心臟喺我身體入面,履行你既使命,殺左我你就得到個心生存落去,取回自己既人生同價值吧」自稱父親但好似始終冇乜正常d既父愛咁既痴線佬

但睇埋第13集
尤其係張生日卡
再加animetimes既聲優訪談
反而有以下既猜想

拮生既聲優提過
拮生喺亞蘭機關有作為神既手足執行崇高任務呢個信念
即係天才係神送比世人既禮物,一定要將佢地送達呢個世界
直到發現比mika呃左同chisato不殺
佢其實係以一個心裡受傷,感到恐懼同迷失既狀態繼續接觸mika同chisato
佢被綁果陣話chisato冇履行使命係佢既責任
為完成亞蘭既理想願意獻上性命
亞蘭既原旨係發掘並支援有困難需要幫助既天才等佢地可以發揮才能履行使命
但唔履行使命既對象又點支援落去?
想令冇履行使命chisato可以活下去
最尾佢個方法就係逼chisato殺死自己一個
用自己既死換取chisato新生
今後chisato不殺都冇所謂
因為個責任拮生用自己既死承擔
宗教d講即係用自己條命贖chisato冇履行使命既罪
拮生由頭到尾都冇放棄佢一直以來對chisato既期望
即係發揮殺人才能履行使命(包括殺自己)
殺拮生自己係一個佢冇講出口但可以令兩者都解脫既Plan B
犧牲自己呢個儀式對拮生自身既意義,係代chisato向亞蘭或者向神續罪
第一次換心同新生,chisato既價值同人生係附帶拮生口述要達成殺人使命既意義
第二次換心同新生,拮生已經不在了
佢留下既訊息係chisato新既人生因佢既死而得以展開,希望chisato過得幸福
如果拮生想法真係依舊冇變過
佢寫既訊息就應該係「希望新既人生你可以繼續履行殺人使命」之類
所以chisato第二次新既人生個意義已經冇左殺人使命呢個源自拮生或者亞蘭既部分同寄望
即係比chisato過佢想過既生活,做佢想做既野,使命係乜都由佢選擇,冇使命都冇所謂
Happy new birthday
只係結果上拮生個Plan B失敗左
純粹既祝福比mika撕走左
維繫佢同chisato既貓頭鷹吊飾chisato都扔走埋
拮生從個家庭完全割離
正常人黎睇拮生當然係個痴線佬
但拮生個思維下,佢呢個行動的確係表達左佢對chisato既父愛
雖然係個搞屎棍但最後我真心覺得拮生係個respect既殉道者痴線佬
一陣下季變左真島同lilybell紅衫相愛相殺既BL劇
咁仲睇唔睇好
黑都係Takina魅力嚟

米卡已經唔阻止佢咁虐待Chiasato
所以話當年Chisato個抱抱冇感化過呢條基佬我真係唔信

成個事件都係拮先生嘅大型Chisato生日party,仲要陰差陽錯俾埋個老婆Chisato

拮先生先係MVP
你咁講真係似模似樣
尤其係張卡寫「你新既人生由我既死得以展開」
米卡唔識避子彈
Takina係米卡既counter
阻止唔到了
每個角色做嘅野都唔係單純啱或者唔啱,幾有意思

真島最尾唔係做左變性整容手術咩
第二季變左女人同Chisato相愛相殺
Takina慘變路人角色
雖然真島13a個part寫得咁有爭議

但大概所有人都有自己正義,冇人係真正邪惡,所以活在當下就係呢套野主題

無論DA 真島 亞蘭同千瀧都係咁
Takina太重要

Mika又唔打女

唯有俾兩個女自己解決
我覺得第13集其實都幾花心機去比觀眾對人物既行動同動機有想像空間
好多野佢都唔專登寫明係點樣導致點樣發生,但只要肯去思考,其實唔難按之前得出既人物形象去理解件事係點

個心係邊、吉生既諗法、千束點解要走佬、真島點解要放煙花,諸如此類
大家既可以用一個正面樂觀既方向去解讀,亦可以用比較黑暗既角度去理解,兩邊講出黎都可以係合理

其實點樣理解呢套野,就好似千束同真島既理念一樣,你點睇呢個世界,世界就會係點既樣
有人覺得夠好唔需要改變,亦有人嫌唔夠好用自己既理念去行動

觀眾可以選擇捉住D bug唔放,但亦可以選擇欣賞佢美好既一面
想做既事情最優先,想睇一套動畫到底係想要求佢完美無暇,定係整體上令自己有開心既回憶?
大家都有相似既愛好,但唔代表一定可以互相理解
寫得幾好
開始原諒呢套嘢
臨比Mika開槍啪低果陣心臟講
「狂わされたな お前も あの子に」
吉先生可能都知道自己比千束逼到癲咗

重新再睇Mika同吉先生條線係幾有故事性
與其真島Ordinary days(冇人想睇呀),出Mika同吉先生感情線好過啦
講得好,呢套嘢未必係令人嘖嘖稱奇嘅神作,但絕對係令人睇得好投入同好開心嘅動畫#yup bd 小說同周邊銷量都證實了此消息
你已經講左幾日 原諒未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞