【七月A-1 Pictures 百合槍戰原創新番 真最後一個POST】Lycoris Recoil 莉可麗絲 (18)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
可能BD會加?
下面有個回覆話LR文戲幾強(鏡頭表達,細節etc)又幾認同

只係:
1. 搵細節位/理解鏡頭表達需要用腦,但係前面偏重日常(貼貼用對眼就得)導致後面好難適應,同埋用腦個腦會優先處理咗個明顯(相對爛)好多嘅劇情
2. 文戲開放式理解導致唔同人觀感唔同

而當製作組將想傳達嘅信息以文戲多於直接台詞表達嘅時候就就冇咩觀眾會準確理解到/側重唔同
官方明顯有避重就輕嘅
對自己劇情有信心就唔會話睇兩個主角就得
但宣傳詐欺又唔太認同喎

千束可以生存落去一定係瀧奈嘅選擇造成
冇佢咁堅持,其他人都未必會出手救
就算唔講個心,千束唔跌死都一定係瀧奈救啦係咪
而千束冇表露出佢想生存落去,呢點我都有屌過
不過最尾佢諗緊之後做啲咩好,都係瀧奈畀個idea
然後千束自己話去夏威夷
最後出到國都唔叫係佢哋選擇嘅未來?

篇文話リコリコ唔值得考察我認同嘅
但其他points 都唔太認同
又忽視千束為瀧奈破戒開真槍呢點
係咪又喺支仔果邊抄既文嚟
老女人冇人要
篇野好多位想吐糟又唔知邊度講起好
通常講得千束配唔起瀧奈呢啲論點九成九來自上面
碌落啲#9 有人幫你吐嘈左
感謝
雖然立場唔同,但係覺得大家都咁識寫寫到咁大篇野很羨慕
好主觀,舊塔一定要係痴沙換心同不殺既理由,唔係既話就欺詐觀眾
另外又一次見到話痴沙性格好緊抑…..人地睇雪嗰陣咪講左佢唔會為無能為力既事煩惱….
其實有冇諗過大家都係吉先生?
係度係咁話千束應該要點做點做
咁同吉生一定要千束殺人有乜分別?
講襯呢d好易綁左自己情緒落角色到,其實佢只係做唔到自己想佢做嘅野
有個留言幾同意,話咁樣同吉先生有咩分別
講到成個故事除左兩條女之外唔使其他人咁
講真其他角色既刻劃都對成個故事好重要
例如吉生同老師咁

吉生希望千束可以撇除不殺呢個天真既諗法
成為一個真正既殺手
甚至願意用生命去促進千束既成長

而老師就掉返轉
願意為千束承擔痛苦
換黎千束自由快樂既人生
同埋話瀧奈無刻劃真係建議重睇
頭半套基本上都係講瀧奈點係千束身上學野
學唔係機械式咁作為lycoris生存
而係真正咁生活同享受身處既地方
到由一開始剩係執著DA
到願意為真正重要既野放棄返到DA
去帶千束返cafe
返去佢地平靜而珍貴既日常
呢點已經係點哂題啦
第二集瀧奈見到有人用槍指千束>保命要緊
第十三集冒險救千束
千束覺得佢可愛姐
對Kurumi個種感覺差唔多
同劇情一模一樣
放置play
今日放工又有預告
12話嘅Takina都係拮生嚟

基本上成個12話有意形造個氣氛令大家都變拮生

點解Takina最後會贏除咗拮生死咗應該就係B part個句「試吓之前冇試過嘅嘢」
未賣晒姐,能算無人要麽
Takina成長係Takina個魅力嚟喎

點無刻劃
係現實同動畫一樣都係「剩女」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞