即影即有貼相 (傳統及數碼混合) / 集中討論post (17)

741 回覆
38 Like 2 Dislike
無啦啦 有部陳年 Instax mini 7 仲有兩張相紙
但影完出黎 等左陣 相紙得一片綠色 咩都冇
咁既情況係相機問題定相紙問題?
舊POST有提過
盡量隨身 並請機場師兄"HAND-CHECK" (香港)
香港機場檢查過非爆炸品可放行

個別國家不能 例如台灣
手檢=拎出來隨張檢查
(你堅持的話佢願意照做)
部分比較好心關員會向你宣導過海關規定
(例如ISO1600以下膠片不接受手檢)
宣導都要預返10分8分鐘

以上
試下諗

1. 相機有冇完成你要求嘅動作
2. 膠片有冇如預期顯示影像

你就知道答案
望左幾多年?
有聽過Xray會炒到綠色,頭先Google有啲機會有cmos問題,但照計同mini7唔大關係
幾年前買過部one step 2,影咗2-3pack相紙之後就出現出唔晒相紙嘅問題,最後買咗部now就咩事都冇
可惜消廢券已用完
想請教下去eBay 買二手機寶麗來有咩野需要注意?

我見有啲一batch 五、六部舊機 untested,只要其中一部用得就已經回本。(相較Carousell 真係平好多咁)

如果壞機,想維修有無師父推薦?

Thanks!
富士日本仔八足咁多爪,即影即有唔係最賺錢都整得咁勁
另外有聽過世界環保條款捉得愈來愈緊,好多菲林相關三四線材料都因為咁要搵代替品,部份搵唔到就無得再做落去
搵到原因 應該對得太近
你問題範圍好廣下

你先要明白果種 "一batch 五、六部舊機"
有幾重呢?

我試過咁同朋友夾份入過一次
淨係包住D報紙個重量嘅運費已經HKD200+
你又會唔會/敢唔敢叫人地包薄D? (我唔會)

外國基本上熱炒 應該唔平
我直覺你似係想同美國佬入
"只要其中一部用得就已經回本"
(歐洲貨好難做到即使宜家EUR已經平過我果陣)

成LOT機走 通常機主都好少再理個STATUS
當然你問佢梗係話好啦就
但有D機其實睇得出係好/領野
要好留心D文字 仲有聞相先會察覺
(BTW 我習慣一切矇查查相片物品 倒貼比我都唔買)

至於你用Carousell比
用一個劏有錢人/傻仔嘅地方來比 一定會比佢平個喎

"想維修有無師父推薦"
(都係連登屌死果幾個啦)
(你唔好當我係我只係業餘玩)
睇下咩機 有冇可能整先算啦
一來 來來去去果幾個 維修人工點會平
二來 都仲要睇有冇PARTS
三來 都仲要睇有冇得整

已盡力好概括咁答
(因為又唔知你買咩機)
唔知你明唔明喇
新手入坑 想問下會推薦now+/fuji wide300 定 fuji evo
wide 同 evo,相size唔同,睇吓你鐘意細細張打直定係大大張打橫
now+就算啦,新手唔好同銀包作對。想影正方嘅搵SQ1/睇吓仲有冇方法買SQ6
想問有無人用Diana F 玩square?

最近買完部Evo 玩,有興趣玩大d , 見Diana 用square 好似幾得意
Diana 不如 Lomo’Instant Square Glass
因為我見Diana 望落好似細部d ,出街個袋想細少少

咁如果想玩square 既其實邊部機相片質素好D ?
Diana上手都好大部...富士未試過,但呢到用後感好似唔錯
Lomo Instant Square 有得摺,點都好過三尖八角突頂突鏡掛
不過Lomo呢部聽講測光鳩黎,唔係太光就太暗
其他大部份成機就用膠鏡
不過其實影得即影即有都唔會expect出黎會有大師級光學質數作品架啦吓嘩
helloooo 新手想買部 polaroid spirit600送俾人 見polabhk上面有 想問下係咪都係新嘅??定呢啲機全部都係中古貨??我見有啲有埋盒好新淨
大多都係舊
新嘅唔係冇 貴啫
想問下通常去開邊到買寶麗萊啲舊機??想親身去睇下 定多數上網收翻黎??
個人去外國bid
但唔熟都係留返本地買啦
600系啲機還好嘅 自己有一兩部粗玩都唔爛
即係上carousell搵??行晒成個星際都唔見有
係囉
舖都有賣掛
最好搵啲有比電盒你試個啲
唔係自己買盒菲林試都重成本

星際有都唔會平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞