即影即有貼相 (傳統及數碼混合) / 集中討論post (17)

732 回覆
38 Like 2 Dislike
記得以前有間賣得好平,盒面寫上海入貨
但已經頓成往事
你既然承認自己屈人在先,咁點解唔入返去同樓主道歉?
屌仲嘈
已封鎖會員 - Pepe賤種狗馴獸師
試下SX-70或者ONE STEP
最近影風景同人炒晒車,用polaroid now, 一半天一半海,個人就變成全黑,無陰影嘅黑洞黑色,背景就基乎係全白

影咗兩個角度都係咁樣炒法,應該唔關逆光事,好想知咩原因
講漏左我開左閃光,ev係無校過,同埋零攝影經驗
照你形容應該係超級好好天室外人係大背光
如果真係 閃唔閃燈冇所謂

我開左閃光
上述情況如果係真
你個閃光燈係咩火數?
要非常好天之下打光個背光嘅人FULL POWER出好似穩陣D

如果估錯就…
因為見唔到影成點
所謂既閃光燈係polaroid now機身上面果粒
的確果日好好天,不過忘記左係咪逆光了。試多幾次捉摸下先
Lomo 啲機好唔好用
唔易用
要對啲曝光認識深啲先可能減少失敗
但拎緊實驗創作幾多野玩
有無人有買薄荷部正方TL70
唔知近年有無新款
但當年Kickstarter 買過
部野唔係咁易對齊條邊
宜家用緊evo
官網sx-70幾時返貨
如果第一次玩,有冇話買邊部
平就一定fuji mini12 影下合照

全面啲就fuji mini evo
Lomo 好似每隻size菲林都有部
功能都差唔多
新手最好買富士
Lomo嘅曝光唔係咁易捉
新手好易有一半over/under
sx70 你去Brooklyn camera 或者幫襯啲維修佬買好過。
sx70 唔CLA 九成都係有問題 仲有千五唔使諗
而家買當你幫襯啲翻新機師傅都最少千八蚊
未計運費

想問多少少,係唔係https://brooklynfilmcamera.com/products/polaroid-sx-70-original?_pos=5&_sid=4a9c3adb0&_ss=r
另外original 同model 2 係唔係都差唔多
啱啱今日試過用hasselblad影即影即有好撚正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞