即影即有貼相 (傳統及數碼混合) / 集中討論post (17)

737 回覆
38 Like 2 Dislike
都好呀... 做人有D興趣玩下研究下

BTW真係試多D即影即有
(唔係PRINT相 係即刻影就出相)
第日拎返普通相機果陣再影相
技巧/構圖都會有進步

利申:都市傳說
用錢買進步
真•交學費
見佢IG有update好似11月出貨
有邊部影完印返嘅instax mini 印出黎嘅色水靚啲
PISH
近排剛剛入坑
邊個post講 成日mon住都唔覺有講

富賤
傳說中有死黑滑劣劣喔
點解部機話有十張相但影到最尾兩張無野出
你個嘢壞咗呀
岩岩發現盒菲林得8張
部機話有十張,點解個設計咁怪
部機係咪default 一盒10張,咁佢咪當佢10張咁倒數
舊寶麗來機啦
以前係十張
新版係得8張 話因為十張壓得太實

雖然大家都叫寶麗來 但不完全一樣嘅公司
你要問吓造菲林個間公司點解造出嚟啲嘢咁柒又厚又慢又偏色又貴
唔怪之得當年會停產,點解近年又出返
見到有人影先搵返老豆舊機出嚟
咁似王老吉同加多寶
sor
應該話當年仲係正廠年代啲相紙,唔係最平,但肯定比依家更靚更正
色啱,last得耐,顯影快
佢收皮都係同其他analog廠收皮原因大同小異

我細細個有張某年新年(羊年?03年?)係啲年宵攤位影落嘅一張寶記
啱先再睇返,除咗啲兩邊幼邊甩咗之外張相真係咁多年鳩擺都一樣
(老豆老母真係老咗好多)

新個間?放到一年後唔fade out都算偷笑
富士都好似收左皮
細個成日要叫老豆比我撕上面塊膜
而家都好似唔見有
早年旺角行人專用區班影相佬都仲見有
你就好 有老豆同你開心SHARE
宜家叫做冇撕拉片架喇
所以第一頁我都只係POST左一架出來

其實 每一間攝影器材定SUPPLY公司
目的都只係要賺到盡
得鬼閒同我地推廣攝影文化
又好似係
連閃光燈都係用完即好唔環保
話時話係唔係連快門線同閃光燈都已經無再出
咁又唔係
當年寶麗來菲林伏唔住停產
有有心人自己做 再自己整新菲林
做大咗買返寶麗來
以前叫the impossible project
大佬你個啲即棄閃光燈睇下咩年代先啦
你講得8張又係即棄閃都係sx70同 600系
當時閃光燈好大件又重
根本唔會拎去旅行
即棄閃光燈體積細又方便攜帶而且隨時去到當地買都仲可以
如果要買快門線同閃光燈可以同香港mint 買

都買起左咁點解唔出返舊菲林
想一盒少兩張借機掠水
我都唔識咁多,以前老豆淨落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞